Ali na dražbo lahko namesto vas gre posrednik oz. pooblaščenec?

Dražba za stanovanje v Ljubljani

Danes na javne dražbe ne hodijo več le tisti, ki jih dejansko kupujejo, ampak kar njihovi zakoniti pooblaščenci. Z drugimi besedami jih lahko imenujemo tudi posredniki. Največkrat svoje posrednike pošljejo večja podjetja ali zelo zaposleni ljudje, ki se s tem nimajo časa ali želje ukvarjati. Kdaj pa se najbolj splača udeležiti javne dražbe, če imate sredstva omejena? Vsekakor je dobro počakati na tako imenovano drugo dražbo, kjer je cena lahko tudi za polovico nižja od izklicne (že polovico nižje od originalne).

Zakaj pa se ljudje ne želijo udeleževati dražb? Predvsem zaradi nekaterih negativnih lastnosti in prizvokov, ki ga imajo. Cene so za posrednike odvisne od najrazličnejših dejavnikov, a mnogi pod tisočakom tega ne želijo udeležiti. Včasih pa je takšno posredništvo tudi tvegane narave, predvsem zaradi možnega podkupovanja ali kupljene premičnine / nepremičnine po višji ceni, kot bi jo lahko. Pomen tega torej je, da se je na dražbo kljub pomanjkanju časa in volje najbolje odpraviti kar sami. Tako boste lahko točno vedeli, kdo so vaši nasprotniki in kakšni so njihovi nameni ter skriti talenti.

Predvsem javne dražbe vam namreč omogočajo izjemne priložnosti, saj so cene vseh predmetov dražbe mnogo cenejše – tudi za polovico od originalne cene. To ceno imenujemo izklicna cena in se lahko ob drugi dražbi (če pri prvi ni uspeha) zniža še za polovico te cene. Če torej iščete nepremičnine ali premičnine po ugodnih cenah, so dražbe vsekakor odlična priložnost. Vsekakor pa pred vsako udeležitvijo dobro preberite vse potrebne pogoje ter dolžnosti, ki jih za samo udeležitev morate izpolniti – kot je navadno vplačilo varščine. Na dražbah gre velikokrat za srečo, a kljub temu bo najverjetneje predmet dražbe osvojila najbolj pogumna oseba. Tukaj gre za tveganje in če si boste drznili vložiti v svoje sanje, jih boste nekoč tudi živeli!