Aljoša Krošlin Grlj o funkcionalnosti

Aljoša Krošlin Grlj

Slovenci smo narod, ki se rad ukvarja s športom. Veljamo predvsem za ljubitelje pohodov v hribe in gora – pred časom je Tuš tudi naredil reklamo s sloganom »Bolj slovensko kot hribolazenje«. Slovenska podjetja, ki oblikujejo in izdelujejo oblačila, ne izdelujejo le modnih kosov za prosti čas in posebne priložnosti, izdelujejo tudi oblačila za športne aktivnosti, saj njihova priljubljenost vse bolj narašča. Slednja Aljoša Krošlin Grlj uvršča v skupino oblačil, označenih z oznako »white label«. V sodelovanju z naročnikom se lahko izdela celotna kolekcija športnih oblačil, in sicer v skladu z željami in cilji naročnika. Športna oblačila morajo biti lepa, funkcionalna, nosljiva in hitro sušeča.

Aljoša Krošlin Grlj v harmoniji z naravo

Lahko bi si mislili, da je ekološka proizvodnja zelo draga. Oblikovalec Aljoša Krošlin Grlj, ki je pravi poznavalec svojega področja, pa meni, da je zelo majhna razlika med proizvodnjo ekološkega izdelka in proizvodnjo običajnega izdelka iz materiala, ki ni ekološki. Treba je upoštevati trpežnost kosa oblačila: Ekološko oblačilo bo mogoče nositi več sezon, zato je cenovno ugodnejše. Kose oblačil je mogoče izdelati tudi iz materialov, ki niso ekološki, pravi Aljoša Krošlin Grlj. Če naročnik zahteva ali potrebuje kos oblačila iz neekološkega materiala, mu je seveda treba ugoditi. Kompromis je mogoč, ker obstajajo neekološki tehnični materiali, ki sicer res niso ekološki, so pa potrebni, da je oblačilo za športno aktivnost ali delo funkcionalno, uporabno.

Absolutno ne izkoriščevalskim podjetjem

Materiali, ki zaradi okolja dobivajo vedno večji pomen, pa niso le domena tekstilnega inženirja, temveč jih mora poznati tudi oblikovalec. Oblikovalec Aljoša Krošlin Grlj je splošno javnost opozoril na obstoj biološko razgradljivih sintetičnih tkanin. Oblikovalci in izdelovalci oblačil skušajo najti način, kako bi za izdelovanje oblačil za športne aktivnosti uporabili ta sintetični material, ki se razgradi v naravi. Poleg skrbi za okolje in želji po inovativnosti se mlada podjetja in njihovi (so)ustanovitelji, kot je na primer Aljoša Krošlin Grlj, na svoj način bojujejo proti izkoriščevalskim podjetjem. Vsak delavec si zasluži in bi moral imeti vse pravice človeka kot takšnega in delavca, delovno okolje pa mora biti varno in urejeno, kar vključuje pošteno plačilo in osemurna omejitev delovnega časa. Ob kršitvah človekovih pravic delavca in neurejenem ter ne dovolj varnem okolju skrben in odgovoren oblikovalec Aljoša Krošlin Grlj nemudoma prekine stike s proizvodnjo in slednjo seli.