B kompleks – njegove koristi in kje ga najdemo

izdelki ki vsebujejo vitamin b

Večino vitaminov moramo v telo vnesti s prehrano, saj jih telo ne proizvede samo. Samo en delček vitaminov so črevesne bakterije sposobne sintetizirati same.

Obstaja veliko različnih vitaminov, med najbolj poznane sodijo C, D, A, E, K vitamini in B kompleks. Le-tega sestavlja več  v vodi topnih vitaminov (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 in B12) in vsak izmed njih ima drugo funkcijo. V osnovi pa je njihova funkcija to, da vplivajo na celični metabolizem in sintezo rdečih krvničk. Vitamine B lahko pridobimo preko prehrane ali pa jih dodajamo s pomočjo prehranskih dopolnil, ki jih je že veliko na trgu (npr. https://www.malinca.si/b-kompleks.html).

stročnice in vitamin b

Procesi v telesu, ki jim B kompleks koristi

Vsak izmed vitaminov ima v telesu določeno funkcijo in nalogo. V grobem so B vitamini pomembni pri: sporoščanju energije za presnovo; vplivajo na optimalno delovanje možganov in živčnega sistema; ščitijo pred oksidativnim stresom, utrujenostjo in izčrpanostjo; vplivajo na zdravo sluznico, kožo, vid in lase; pomembo vplivajo na delovanje imunskega sistema, sintezo hormonov in vitamina D; pomagajo k boljši presnovi makrohranil, homocisteina in železa; pripomorejo k sintezi cisteina ter pomagajo pri razvoju v nosečnosti.

vitamin b6

Prehranski viri

Če uživamo hrano, ki je bogata z vitamini, potem ni potrebe po jemanju dodatka B kompleks ali katerega drugega dopolnila. Ker pa si v danajšnjem hitrem tempu življenja redko vzamemo čas, da je vsak obrok pripravljen iz kvalitetnih, zdravih in ekoloških sestavin, ki vsebujejejo vse vitamine in minerale ki jih naše telo potrebuje, je smiselno našo prehrano dopolniti z prehranksimi dodatki glede na naše potrebe.

B kompleks vitamine najdemo v mesu (puran, tuna, jetra), jajcih in mlečnih izdelkih. Če se izogibamo uživanju živalskih izdelkov, pa lahko za nadomeščanje vitaminov B kompleks posežemo po stročnicah (fižol, leča), polnozrnatih žitaricah, krompirju, bananah, melasi. Lahko pa uživamo tudi tempeh, kvasne kosmiče ali melaso.