Blockchain tehnologija je tehnologija prihodnosti

blockchain

Blockchain tehnologija ali po slovensko tehnologija veriženja se med širšo množico omenja predvsem v povezavi s kripto valutami, še najpogosteje v povezavi s kripto valuto Bitcoin. Je pa Blockchain tehnologija veliko več kot le podpora za kripto valute. Veliko v zvezi s to tehnologijo lahko najdete na povezavi https://incrementum.si/blockchain-tehnologija.

Kaj pravzaprav sploh je Blockchain tehnologija?

Blockchain tehnologija je digitalni zapis, kateremu nekateri strokovnjaki rečejo tudi angleško ledger oz. slovensko glavna knjiga. Ta ne služi zgolj za zapise finančnih transakcij, ampak vsebuje zapise različnih transakcij iz različnih področij. Blockchain tehnologija se imenuje tako, ker jo sestavljajo podatkovni bloki zaščiteni s kriptografijo in tvorijo verige blokov, saj so med seboj stalno povezani. V njih so zapisani podatki o najrazličnejših transakcijah, glavni zapisani podatki pa so znesek, ura in datum transakcije. Vse skupaj pa deluje tako, da naslednji blok vsebuje informacije prejšnjega bloka in tako posamični bloki tvorijo celoto.

Od kdaj obstaja Blockchain tehnologija?

Blockchain tehnologija se je začela razvijati vzporedno z najbolj poznano kriptovaluto Bitcoin. Osnoval jo je Satoshi Nakamoto, čigar ideja je bila veriga blokov, ki se ne bi mogla spreminjati in v katero bi se shranjevali vsi podatki potrjenih transakcij.

Kaj omogoča Blockchain tehnologija?

Glavna naloga, ki jo ima Blockchain tehnologija je, da omogoča varne in hitre transakcije. Transakcije preko banke lahko trajajo tudi več dni, dočim se transakcija s pomočjo te tehnologije praviloma izvede že v nekaj sekundah. Ključnega pomena je tudi to, da že potrjenih informacij ni mogoče spreminjati in zato niti ne ponarejati. Za verodostojnost informacije je ključna njena potrditev. Torej, transakcija se mora dejansko zgoditi, slediti pa ji mora tudi njena potrditev. Vse to se stori s pomočjo rudarjenja, ki ga izvajajo računalniki, istočasno pa se skozi postopek potrjujejo različne transakcije. Vse tako potrjene informacije so nato javno dostopne vsem, ki imajo dostop do te tehnologije.

Za kaj je Blockchain tehnologija uporabna?

Blockchain tehnologija, pa poleg zgoraj opisanega v zvezi s kripto valutami, omogoča tudi dodajanje številnih drugih aplikacij, npr. volitve na daljavo, spremljanje rent-a-car vozil, vozil na leasing, vklop – izklop elektrike in še mnogo drugih. V osnovi pa je bila Blockchain tehnologija osnovana za področje financ. Njen ključni pomen pa je, da ne potrebuje mediatorja – posrednika, ki je v večini znanih finančnih transakcij banka. Torej, lahko se le prodajalec in kupec dogovorita o ceni in nato kupec direktno prodajalcu, brez posrednika, nakaže dogovorjeni znesek, ki se praviloma izvede v nekaj sekundah, kot že zgoraj opisano. Ključnega pomena pa je tudi to, da je provizija za takšno transakcijo tudi 10× nižja kot so bančne provizije.

kripto

Blockchain tehnologija je tehnologija prihodnosti

V prihodnosti se bodo le redke stvari odvijale drugače kot s pomočjo te tehnologije, še posebej, ko je govora o stvareh, ki se odvijajo preko interneta. Blockchain tehnologija namreč omogoča najvišjo možno varnost in zasebnost podatkov posredovanih preko interneta, zato bo to zelo iskana tehnologija v prihodnjih letih. Preko oskrbovalne verige (supply chain) bo oz. lahko bi že danes katerikoli proces potekal od same proizvodnje do končnega uporabnika, pa naj gre za proizvodnjo različnih produktov ali pa storitev. Na ta način bi bil poslovni proces veliko hitrejši, bolj varen in pa tudi veliko bolj pregleden od prve do zadnje točke samega procesa, pa naj gre za še tako zakompliciran poslovni proces.