Didaktične igrače pomagajo otroku do znanja na pravi način

Vsi starši bi radi videli, da se njihov otrok rodi že pameten, da ga vse zanima, da že veliko zna, da skoraj da že hodi in na splošno da čim bolj prehiteva zastavljene smernice razvoja. Vendar pa žal to ne gre tako in je otroka treba motivirati za učenje in to na tak način, da niti ne opazi, da se uči. Že otrok ki se je komaj da rodil, ne želi delati ničesar pod prisilo in tudi na tak način se ne bo nič naučil, saj se mu bo učenje že v osnovi zamerilo. Ravno za ta namen pa se uporabljajo didaktične igrače, da se otrok uči preko igre in takšno učenje je tudi najbolj efektivno.

 

Kakšne pa so didaktične igrače in katere so primerne za vašega otroka?

Pravzaprav so vse igrače na začetku didaktične igrače, prav tako pa tudi v nadaljevanju otrokovega življenja. Na začetku, tam do nekje šestega meseca otrokovega življenja, so najboljše tiste didaktične igrače, ki pomagajo pri razvoju vida, sluha in motorike, po nekje šestem mesecu starosti pa tiste, ki pomagajo pri nadaljnjem razvoju motorike in razvoju razuma. Tako so didaktične igrače tudi ropotuljice,  igrače ki oddajajo kakršen koli drugačen zvok, ki ni tako močan, da bi se ga otrok takoj ustrašil, potem so zelo zanimive knjigice, ki šuškajo, pa tudi vse igrače za v vodo, pa grizala in razne druge igračke, ki jih otrok opazuje in jih skuša prijeti.

Ko pa je otrok malo starejši, pa so to tudi različne punčke, avtomobili in podobno, pri katerih je pa že veliko bolj v ospredju razmišljanje, kako se kaj naredi, da bo pravilno delovalo. Pri igračah torej nekako sploh ni možno zgrešiti, pomembno je le to, da so didaktične igrače otroku na samem začetku pravilno predstavljene, pri čemer otroka ne učite, kako mora didaktične igrače uporabljati, temveč mu samo pokažite, če vam to dovoli, potem pa naj se igra sam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.