ETF za zdravo življenje – ali ste že probali?

tapkanje

ETF terapija, ki je poznana tudi kot tapkanje (povzeto iz angleške besede »tapping«), se že dlje časa uporablja kot preprosta alternativna metoda za izboljšanje počutja in zdravja nasploh. Tako nam lahko prinaša ETF terapija izkušnje, ki bodo spremenile oziroma nevtralizirale naša čustva, ki nas bremenijo, ter posledično tudi nekatere telesne težave. Čustva so nadvse zapleten biološki proces in ker jih doživljamo fizično ter vplivajo na naše delovanje, imajo izjemno moč. Načinov, kako upravljati z negativnimi čustvi, je več, v nadaljevanju predstavljena metoda pa se naslanja na naš energijski sistem, kot ga poznajo vzhodnjaške tradicionalne medicine. Motnje v njem naj bi prispevale k našemu slabemu počutju, zato moramo urediti tovrstne ovire.

etf terapija

Kakšne prednosti ima ETF terapija?

Kratica v angleščini pomeni Emotional Freedom Techniques, torej tehnike čustvene osvoboditve, in nakazuje na to, da z razreševanjem različnih čustvenih blokad lahko dosežemo boljše delovanje v vsakdanjem življenju. Njeno bistvo je osnovano na različnih teorijah, kot so poznane pri akupunkturi ali pri NLP – nevrolingvističnem programiranju in pri drugih praksah. Prepoznavna je postala zlasti preko Garyja Craiga, ki je konec 90. let 20. stoletja izdal priročnik na to temo, ter preko drugih učiteljev. Njene prednosti so to:

 • da je primerna je za vse starostne skupine, tako otroke kot starejše,
 • da se je ni težko priučiti,
 • da jo izvajamo lahko praktično kjer koli in kadar koli,
 • njen adut pa je tudi to, da nima stranskih učinkov, kot jih imajo lahko nekatere druge metode.

Vsakdo jo torej lahko preizkusi, če mu ustreza in prinese pozitivne spremembe v življenje.

Prednosti etf terapije

Postopek

Predhodno se naučimo, kje se nahajajo točke, ki jih bomo tapkali. Te točke predstavljajo meridiane, in  čeprav jih je 12, se ta tehnika osredotoča na 9, ki se nahajajo na naslednjih delih telesa:

 • vrh glave,
 • obrvi,
 • pod očmi,
 • zunanja stran oči,
 • pod nosom,
 • pod ustnico oziroma brada,
 • začetek ključnice,
 • pod roko oziroma pazduha,
 • bočna stran dlani, imenovana tudi karate chop.

Tapkanje pomeni, da s konicami več prstov (vsaj z dvema ali tremi) rahlo udarjamo po naštetih točkah, podobno kot pri akupunkturi terapevt zabada igle vanje. Nato definirajmo našo težavo – česa nas je strah oz. kaj nas zelo obremenjuje? Osredotočimo se zgolj na en problem in najprej predelajmo tega, preden se lotimo drugega. Nadalje določimo intenziteto. Kolikšno oceno bi dali naši težavi na lestvici od 1 do 10? To oceno primerjajmo potem z oceno, ki bi jo dali po koncu izvedbe, da bomo znali prepoznati obseg izboljšanja. Postopek ponavljajmo toliko časa, dokler ne dosežemo ničte stopnje.

Preden pričnemo s tapkanjem si določimo tudi frazo oziroma afirmacijo, ki se lahko glasi: »Kljub temu, da imam ta (problem), se v celoti in popolnoma sprejemam«. V afirmaciji pa ne naslavljajmo tujih problemov, npr. če je nekdo drug bolan. Izbrano afirmacijo ponavljamo, ko se premikamo s prsti po telesu. Vsako točko tapkamo sedemkrat, pri tem pa upoštevajmo zaporedje. Začnemo na bočni strani dlani, nato sledijo obrvi, zunanja stran oči, predel pod očmi, predel pod nosom, brada, začetek ključnice in pazduha, končamo pa na vrhu glave.

mesta na katerih tapkamo

Kako nam poveča ETF terapija izkušnje sproščenosti, večjega zadovoljstva in vitalnosti

ETF terapija nam lahko pomaga premagati različne strahove, ki se pojavijo v službi ali pred izpiti, nastopi, sestanki ali drugimi pomembnimi dogodki. Seveda ta metoda ne more nadomestiti profesionalne pomoči psihoterapevta, v kolikor so naše težave tako kompleksne, da v vsakdanjiku ne zmoremo več delovati kot običajno. Lahko pa se z njo soočamo z nekaterimi izzivi, ki nam povzročajo stres. Ko zmanjšamo vpliv stresa na naše telo, pridobimo na večji fizični moči, naše telo pa se je zmožno bolje spopasti z različnimi bolečinami in jih omiliti ali celo odpraviti.