Kako se odločiti katere pnevmatike izbrati?

zimske ali celoletne pnevmatike1

Odločitev za zimske ali celoletne pnevmatike je lahko velik izziv, saj moramo upoštevati več dejavnikov. Pred nakupom si moramo vzeti nekaj časa, da raziščemo in primerjamo različne modele, predvsem pa moramo preveriti, ali je za naš avtomobil ter glede na naše poti določen tip sploh primeren. Odgovoriti si moramo na vprašanja, kot so:

  • Se veliko vozimo ali delamo bolj občasne poti?
  • Po kakšnih cestah se vozimo?
  • Kakšne so vremenske razmere v različnih obdobjih leta v kraju, kjer živimo in delamo?

Kaj bo primerno za nas, je odvisno od naših potreb in okoliščin, zagotovo pa naj ne bo naš glavni motiv prihranek, saj je na cesti bistvenega pomena varnost. Vsekakor je ugodno, če lahko dodatno tudi nekaj prihranimo, tako finančno kot časovno, a seveda pod pogojem, da se tega lotevamo na pravem koncu in iz pravih vzgibov. Tako npr. ne bomo veliko pridobili dolgoročno, če se nam bo spomladi zdelo zaman menjati gume in bomo tudi poleti še naprej uporabljali tiste, ki so namenjene za nizke temperature. Ali obratno – če bomo tiste za višje temperature uporabljali v snegu in sproti reševali tako situacijo z verigami.

pnevmatike (2)

Kakšne so prednosti, ko se odločamo za zimske ali celoletne pnevmatike?

Zimske ali celoletne pnevmatike imajo nekatere bistvene razlike, strnemo pa jih lahko v naslednje:

Prve imajo globlji profil ter več oprijema, zato bomo z njimi lahko v snežnih okoliščinah lažje obvladovali zahtevnejše situacije. Do 15. novembra vsako leto jih moramo našemu jeklenemu konjičku nadeti in enkrat po 15. marcu, ko ni več možnosti sneženja, sneti, med sezono pa jih moramo nekje pravilno shraniti. Če so primerno shranjene, bodo ohranjale svojo kakovost, zato morajo biti v prostoru, ki ni vlažen, pretopel, izpostavljen direktnemu soncu ter nima drugih vplivov, ki bi jim lahko škodovali. Če takega prostora nimamo, nam jih lahko shrani katera izmed servisnih delavnic.

  • Slednje pa bodo primerne za nas, če naše poti potekajo pretežno po urbanem okolju in bolj občasno, za daljše razdalje in zahtevnejši teren pa ne toliko. Njihov oprijem je manjši, vendar pa so kljub temu prilagojene na vse temperaturne razmere od -10 °C do 30 ° Vsekakor je pri njih priročno to, da nam jih ni potrebno menjati dvakrat na leto.

Nasploh so tako zimske ali celoletne pnevmatike vedno bolj kakovostne in cenovno dostopnejše, zato pretehtajmo naše želje glede na proračun.

pnevmatike2 (1)

Katere pnevmatike izbrati glede na naše pogoje?

-Ne glede na to, ali se bomo odločili za zimske ali celoletne pnevmatike, moramo upoštevati dimenzije zgolj po predpisih proizvajalca avtomobila, na vsaki osi pa morajo biti enake gume, z debelino vsaj 3 mm. Prve so primerne zlasti tedaj, če živimo ali se redno odpravljamo na območje, kjer pozimi pride do zelo nizkih temperatur in kjer je veliko snežnih dogodkov. Njihova življenjska doba je praviloma med 4 do 6 sezon, in sicer ne glede na razmere. Obraba bo manjša, če smo zmerni vozniki, če skrbimo za dovoljšen pritisk v njih in če jih dobro vzdržujemo. Med drugim to pomeni tudi to, da z njih dobro očistimo sol in druge kemične snovi pred spravilom v shrambo čez poletje in jesen.

pnevmatike1

-Druge pa so lahko naša glavna izbira, v kolikor naredimo do 10.000 km na leto in če nam ob sneženju ni potrebno sesti v avto ter se odpeljati v službo, temveč lahko uporabimo na primer javni prevoz ali delamo od doma. Na voljo so za vsak model avtomobila. Njihova življenjska doba bo med 3 do 5 let, odvisno od kilometrov, ki jih naredimo na leto, vzdrževanja, našega načina vožnje, cestnih in drugih pogojev ter drugo. Po izračunih lahko ob primernih razmerah z njimi naredimo tudi do 100.000 km.

zimske ali celoletne pnevmatike