Kdaj bi morali začeti uvajati gosto hrano?

gosta hrana

Veliko mladih staršev je zelo negotovih glede odločanja o tem, kdaj uvajati gosto hrano pri prehranjevanju svojih otrok. Dejstvo je, da si tudi številni strokovnjaki niso edini pri tem. Še pred dobrimi stotimi leti so otrokom začeli dodajati čvrsto hrano šele pri osmih ali devetih mesecih starosti, nato pa se je skozi čas ta starostna meja vse bolj spuščala. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je postalo priporočljivo, da naj bi se to zgodilo že v četrtem mesecu starosti.

Do takšnih postopnih sprememb, ko gre za priporočila, kdaj začeti uvajati gosto hrano, je prišlo predvsem zaradi vse večjega vpliva zdravniške stroke. Zdravniki so namreč vse bolj začeli nadzorovati urnik in način dojenja, vse manj pa je bilo prenosa znanja med ženskami. Tehnološki razvoj in pospešena industrializacija, ki so jo spremljale še vojne, pa so to le še pospešili. A prehitro opuščanje dojenja oziroma priporočanje k čim prejšnji istočasni uvedbi čvrste hrane ob dojenju je s sabo prineslo negativne učinke na telesno in duševno zdravje novorojenih otrok, zato moramo pri vprašanju, kdaj uvajati gosto hrano, predvsem poudariti pomen dojenja.

gosta hrana.2

Zmotno prepričanje glede dojenja

Številni primati svoje mladiče odstavijo od dojenja šele takrat, ko jim poženejo prvi stalni kočniki. Tako nekatere vrste opic svoje mladiče dojijo celo do šestega leta. Tudi pri človeku stalni kočniki zrasejo nekje v starosti pet do šest let. Človeški imunski sistem naj bi tudi v tej starosti dokončno dozorel. Strokovnjaki in raziskovalci zato sklepajo, da je otroku do te starosti materino mleko zagotavljalo imunost.

Obdobje dojenja naj bi se začelo skrajševati šele potem, ko je človek začel uporabljati ogenj. Vendar je veliko bilo odvisno tudi od samega načina prehranjevanja in ostalih vplivov, kot je dostopnost kakovostnih živil. Dojenje, krajše od enega leta smo ljudje prevzeli šele v zadnjih stotih letih, a ne povsod, saj to velja le za takoimenovani razviti svet. Po nekaterih podatkih naj bi na začetku 20. stoletja na Kitajskem in Japonskem ženske dojile otroka do starosti 4-5 let, Inuitke pa naj bi leta 1950 svoje otroke dojile kar do starosti 7 let.

gosta hrana.12

Kako pomembno je dojenje za zdrav razvoj otroka?

Pri odločanju o tem, kdaj uvajati gosto hrano, je pomembno ozavestiti pomen dojenja. Vse več strokovnjakov po primerjavi oblik človeških čeljusti v preteklosti in zdaj, ugotavlja, da imajo primerno dojeni otroci bolj zdrave ustne mišice, njihove čeljusti pa so veliko bolj razvite. Poleg tega imajo takšni otroci veliko manj vnetij ter težav s prebavili in dihali. Na splošno imajo bolj razvit imunski sistem, ravno tako so bolj razviti njihovi možgani ter oči.

Toliko je govora o razvoju številnih alergij pri otrocih in občutljivosti na raznorazne snovi, kot sta gluten in laktoza, a pri dovolj dolgo dojenih otrocih je pojav alergij redkejši, nimajo težav z ledvicami ter niso toliko izpostavljeni obolevanju za sladkorno boleznijo. So tudi veliko bolj umirjeni in se počutijo bolj sprejete. Če torej še niste prepričani, kdaj uvajati gosto hrano, vaš zdravnik pa vas prepričuje, naj to storite čim prej, se morate pred dokončno odločitvijo zavedati pomena materinega mleka. V njem so namreč prisotna številna protitelesa, ki otroka učinkovito varujejo pred vsemi boleznimi, ki jih je tudi doječa mama prebolela.

uvajanje goste hraner

Kdaj začeti uvajati gosto hrano pri doječih otrocih?

Pri odločitvi glede tega, kdaj uvajati gosto hrano, je priporočljivo torej, da dojenček do šestega meseca dobiva samo materino mleko. Kljub temu, da nekje po svetu še vedno priporočajo, da naj bi otroku začeli počasi dodajati kašice že pri štirih mesecih starosti, vendarle zadnjih petnajst let vodilne zdravstvene ustanove staršem svetujejo, da naj bodo otroci do šestega meseca polno dojeni.

Nekateri zdravniki in tudi starši menijo, da naj bi s hitrejšim uvajanjem čvrste prehrane preprečili nočno zbujanje dojenčkov, zato najraje dojenčku ponoči ponudijo stekleničko. Vendar je pomembno poudariti, da je nočno zbujanje štirimesečnih dojenčkov popolnoma normalno, saj je tako na naraven način poskrbljeno, da se ponoči zbudijo takoj, ko se njihov vzorec dihanja prekine.