Optimalna postavitev elementov v kuhinji

kuhinjski otok

Kuhinja je naš osrednji prostor, kjer preživimo veliko časa s svojo družino, zato moramo dobro načrtovati elemente v njej. Z dobro postavitvijo bomo lažje opravljali različna opravila oziroma se v njej počutili domačno. Pri planiranju nam lahko pomagajo podjetja, kot je na primer Kuhnca, ali pa se ga lotimo sami. Glede na velikost našega prostora, moramo misliti na postavitev omaric, mize in stolov, pečice in kuhalne plošče, pomivalnega stroja ter hladilnika z zamrzovalnikom. Nabor bele tehnike si lahko ogledamo preko različnih spletnih strani, med drugim jo ponuja tudi podjetje A1.

Potem ko smo izbrali vse, se moramo dogovoriti za vgradnjo, ki mora biti strokovna, na primer še posebej ko poteka montaža kuhalne plošče ter pečice, moramo upoštevati, da je električni priklop strokoven oziroma električna instalacija ustrezna, pri pomivalnem stroju pa tudi vodovodna inštalacija. V kolikor pa imamo dovolj kvadrature, lahko v prostor umestimo tudi kuhinjski otok. Več o tem, na kaj moramo biti pozorni, ko načrtujemo kuhinjski otok, lahko najdete na naslednjem naslovu: https://www.kuhnca.si/blog/10-koristni-nasveti/76-kuhinjski-otok-da-ne-kako

Izbor kuhalne plošče

Ko izbiramo kuhalne plošče, okoli katerih je največ dogajanja in glede na njihovo pozicijo ter inštalacijo postavimo ostalo tehniko ter omarice, jih imamo na voljo več vrst. Odvisno od tega, kakšen način priprave hrane, uporabe ter vzdrževanja nam je bolj blizu, se lahko odločimo za:

  • plinske,
  • steklokeramične,
  • indukcijske.

kuhalne plošče

Nekateri prisegajo na plinske, saj ima po njihovem mnenju hrana, skuhana ali pečena na njih, boljši okus. Menjavanje plinske bombe, ki sama po sebi ni lahka, na nekaj mesecev ali tednov utegne biti za nekoga preveč zamudna, hkrati pa prinaša tudi tveganja za zdravje, če z njo ne ravnamo pravilno. Sploh za starejše osebe utegne biti to težava, če so odvisne od nekoga drugega, da jim jo zamenja. Hkrati ji moramo odmeriti dodaten prostor. Tako je odločitev zanjo povezana predvsem z našo preferenco v primerjavi s steklokeramično ali indukcijsko, če smo že vse tri preizkusili.

Steklokeramične kuhalne plošče so vse bolj priljubljene, saj odpadejo dodatna opravila, kot je to pri plinskih, je pa čiščenje lahko bolj zamudno. Če nam na primer mleko prekipi in se razlije čez rob, se bo zaradi visokih temperatur skoraj nemudoma zažgalo, ravno tako različni hlapi pristajajo na površini, zato se moramo za čiščenje opremiti s posebnim zanje namenjenim gelom in strgalom. V kolikor jih tudi zelo veliko uporabljamo, utegne biti strošek za elektriko višji.

Indukcijske podobno pridobivajo na popularnosti, saj izjemno hitro opravijo svojo nalogo in so varnejše glede možnosti opeklin, ker se ne segrejejo tako močno kot steklokeramične, ki se temu primerno tudi dokaj dolgo ohlajajo. Ravno tako ni težav z zažgano hrano ali tekočino. Toda tudi v tem primeru moramo pretehtati svojo izbiro. Namreč znano je, da ustvarjajo magnetna polja, ki sevajo, kar je lahko problematično v nekaterih pogledih, kot je nosečnost ali prisotnost srčnih spodbujevalnikov. Poleg tega bo morala biti naša posoda izrecno prilagojena njim, zato nekatere ne bomo mogli več uporabljati. Podobno pa tudi tu lahko ob znantni uporabi lahko računamo na višje stroške elektrike.

Kako poteka montaža kuhalne plošče?

Strokovnjak, ki nam bo opravljal tovrstno storitev, bo poskrbel, da pravilno namesti tesnilo in jo priklopi na električno omrežje, glede na navodila proizvajalca pa bo upošteval razdaljo do stene in drugih elementov. Vgradnja kuhalne plošče poteka drugače, če jo kombiniramo s pečico ali pa se odločimo, da bo pečica na drugem koncu. Naša električna napeljava mora biti tudi urejena, saj dotrajana lahko vodi do požara, sploh pri indukcijski je to lahko težava, saj potrebuje precej več moči. Tako tudi glede na naše razmere izberimo ustrezni aparat.

Kako najboljše urediti kuhinjski otok?

kuhinjski otok

Kadar se odločimo postaviti kuhinjski otok, premislimo, kaj bo njegova osnovna funkcija. Ali bo predstavljal bolj družabno stičišče, na katerem bomo zgolj pripravljali živila ter kaj prigriznili ali popili napitek z družino in prijatelji, ali pa bomo na njem tudi kuhali in pomivali? Slednja opcija namreč pomeni tudi določene intenzivnejše posege, če ga ne bomo postavljali v novogradnji. Za kuhinjski otok je najboljša dolžina do 5 m², za manj kot 1 m² pa se nam bolj izplača postaviti omarico na koleščkih ali voziček. Glede na ostale sestavne dele se moramo ravnati po tem, da bomo lahko vrata omar odpirali na vseh straneh brez oviranja. Za to je priporočena razdalja med 120 do 150 cm.

Naj bo vse na dosegu roke

Kuhinjski otok si prilagodimo tako, da bomo določene aktivnosti lahko opravljali čim bližje in da bo prihajalo do čim manj možnosti polivanja ali povzročanja drugih nečistoč, medtem ko bomo prenašali različne posode in pribor ali čistili živila. Razmislimo tudi o tem, kakšne luči bi ga osvetljevale. Za več nasvetov, kako idealno izkoristiti prostor, če vanj vključimo še kuhinjski otok, preverimo spletne strani, kot je Kuhnca in druge, pri izboru aparatov pa preglejmo pri ponudnikih, kot je A1, dimenzije ter tehnične lastnosti, da bomo preračunali vse mere glede na našo situacijo.