Probiotiki so nujno potrebni za človeka

probiotiki

Probiotiki so prehrambeni dodatek, kateri vsebuje takšne žive mikroorganizme, ki dobro in blagodejno učinkujejo na človeka, predvsem na človeško črevesje oz. na črevesno floro. To pa zato, ker probiotiki vsebujejo takšne mikroorganizme (predvsem iz rodu Lactobacillius), ki predstavljajo naravno človeško črevesno floro, ki preprečuje razrast oportunističnih in patogenih bakterij v črevesju. Probiotiki so dejavni predvsem pri presnovnih procesih, se pa žal v črevesju ne naselijo za stalno in jih je zato potrebno venomer dodajati. Najprimernejši probiotiki so tiski, ki vsebujejo čim več različnih sevov in pri katerih je čim več milijard različnih kultur na en odmerek.

Zakaj probiotiki?

Zato, ker so probiotične bakterije bolj odporne na žolčne kisline in želodčni sok kot katere koli druge bakterije, zaradi česar probiotiki tudi dlje preživjjo v človeškem telesu ter predvsem preživijo skozi prebavni trakt in pridejo vse do črevesja, kar druge bakterije praviloma ne. Za povrh vsega, pa se probiotiki oz. njihove bakterije v črevesju še razmnožijo oz. namnožijo same po sebi, a kljub temu se žal ne nastanijo za vedno, zato jih je potrebno dodajati.

Prehrambeni dodatki s probiotiki

Kar nekaj živil je takšnih, predvsem mlečna so tista, v katerih se najdejo probiotiki, a žal v vseh teh živilih, ki se dobijo v vsaki trgovini so takšni probiotiki, ki na odmerek vsebujejo premalo sevov, predvsem pa premalo različnih kultur. Zato se večina poučenih vedno bolj odloča za različne druge proizvajalce, pri katerih pa je potrebno biti pozoren, kdo je to in predvsem ali mu lahko zaupamo. Zato se pred nakupom dobro pozanimajte ali je ponudnik vreden zaupanja oz. predvsem, če so probiotiki, ki jih nudi takšni, ki vam bodo koristili in ne škodili, na trgu je žal mogoče dobiti tudi takšne, ki niso ravno to za kar so predstavljeni.

Učinki probiotikov

Glavni pozitivni učinki, s katerimi probiotiki pozitivno učinkujejo na človeka pa so:
• preprečevanje patogenih klic v črevesju,
• pospeševanje presnove laktoze in
• preprečevanje diareje oz. blaženje bolečin ob njej.

Drugi učinki na katere naj bi pozitivno še delovali probiotiki so tudi:
• dodatna zaščita pred okužbami,
• preventivno delovanje, da ne bi prišlo do raka na debelem črevesju in
• zmanjševanje negativnega holesterola v krvi.