SEO optimizacija vs Google oglaševanje – kaj se splača?

optimizacija spletnih strani

Ko se lastniki spletnih strani začnejo spraševati ob tem, kako pridobiti več obiska, so postavljeni tudi pred vprašanje, kateri vir prometa je zanje najboljši. Če lahko v grobem rečemo, da je Facebook oglaševanje bolj primerno za impulzivne nakupe in Google za tiste bolj informirane, pa ne moremo na tak način razlikovati med organskim in plačanim (paid search) prometom. Zato je podjetnikom nekoliko težje sprejeti odločitev o tem, ali oglaševati na Google, ali investirati v SEO optimizacijo. Poglejmo si katere so prednosti in slabosti Google oglaševanja in SEO optimizacije.

Kakšna je razlika med Google oglaševanjem in SEO optimizacijo?

Rezultati iskanja se med seboj razlikujejo. Delimo jih na organske rezultate in plačane rezultate. Plačani rezultati se pojavljajo na vrhu in na dnu strani iskanja, ob njih pa piše “oglas”. Delujejo tako, da podjetja (oglaševalci) preko programa Google Ads dajo ponudbe za ključne besede na katere želijo prikazovati svoje oglase. Stroški se jim obračunajo po pridobljenih klikih.

Vmes (med plačanimi rezultati) se prikazujejo organski rezultati. Ti niso plačljivi, Google pa njihove uvrstitve določa glede na to, kako relevantni so za določeno ključno besedo.

Prikazovanju plačanih oglasov tako pravimo Google oglaševanje, medtem aktivnostim, ki jih izvajamo z namenom dviga organskih pozicij spletne strani pravimo SEO optimizacija.

Koliko stane Google oglaševanje in koliko SEO optimizacija?

Ceni obeh se lahko razlikujeta. Pri Google oglaševanju lahko oglaševalci samostojno določijo mesečni proračun, ki navzgor omeji stroške. Če je dnevni proračun dosežen, se oglasi prenehajo prikazovati pred koncem dneva in se začno ponovno prikazovati prihodnji dan. Slabost omejenega proračuna je v tem, da oglas vidi le del (npr. 30%) uporabnikov, ki iščejo zakupljeno ključno besedo. Cene za Google oglaševanje se začnejo pri cca 250 € / mesec, na konkurenčnih področjih prvi oglaševalci zapravijo od 1500 € in 3000 € na mesec, nek lokalni s.p. pa lahko oglašuje že za 100 € na mesec. Poleg tega je potrebno upoštevati še strošek postavitve in opcijsko vodenja kampanje (za višje proračune).

Cena optimizacije lahko zelo variira, saj poznamo več vrst optimizacije (on site, off site, vsebinski marketing, gradnja povezav). V grobem na slovenskem trgu (spletu) se cena SEO optimizacije začne pri 200 € na mesec. Vsebina (vrednost in uspešnost) pa je odvisna od tega, koga najamete.

Kaj se bolj splača, Google oglaševanje ali SEO optimizacija?

Podjetja, ki so najbolj uspešna (posledično tudi izven spleta oz. offline) izvajajo oboje. Gre se namreč za tržni delež. Če je spletni marketing donosen za neko podjetje, potem je smiselno vanj investirati več. Na nekaterih področjih (npr. odškodnine) gre celo tako daleč, da se pojavlja nelojalna konkurenca. To pomeni, da podjetje A poleg svoje glavne spletne strani optimizira in oglašuje še svoje dodatne strani in tako iz vidnega območja prve strani Google iskalnika izriva podjetje B.

Torej, za vsako podjetje je najbolj smiselno, da si postavi načrt, kako bo v nekem določenem obdobju hkrati organsko doseglo prve strani Google iskalnika in implementiralo ustrezen način oglaševanja, ki bo prinašal nove kupce takoj. Najbolj smiseln je zakup ključnih besed, ki so najbolj tesno povezane z dejavnostjo in kažejo na to, da ima uporabnik kmalu namen določeno stvar kupiti. Sočasno pa se mora izvajati optimizacija spletne strani začenši z on site optimizacijo, nato pa z vsebinskim marketingom in gradnjo povratnih povezav.