To so nasveti z katerimi boste lažje zaspali

nasveti za boljši spanec2

Razlogov, da ponoči težko zatisnemo oči, je več in nekatere še predobro poznamo sami, včasih pa razlogi niso tako očitni. Tedaj si lahko belimo glavo z različnimi nasveti, kako lažje zaspati, da se ne bomo zjutraj ponovno zbudili povsem utrujeni, čez dan pa bomo imeli slabo koncentracijo in s težavo opravljali dnevne aktivnosti. Za kakovostno spanje je na primer izjemnega pomena določena rutina, kot tudi sprememba nekaterih navad.

Preizkusimo nekaj metod, ki bodo predstavljene v nadaljevanju, in spremljajmo naš napredek oziroma kaj deluje za nas ter si ustvarimo vzorec, ki bo uredil naš bioritem.

nasveti za boljši spanec

Umaknimo ekrane

Če se kmalu odpravljamo v posteljo, bo uporaba ekranov aktivirala naše možgane, prebujeni možgani pa ne bodo mogli biti naravnani na spanje in počitek:

  • Napeta nadaljevanka,
  • uporaba družbenih omrežij, na katerih se vrsti obilica informacij,
  • in igranje video igric

ne bodo umirili naših misli. Poleg tega naprave oddajajo t.i. modro svetlobo, za katero so strokovnjaki ugotovili, da zavirajo melatonin, ki je hormon, katerega naloga je regulacija našega bioritma. Najbolj se izloča ravno v nočnem času, s starostjo pa se zmanjšuje njegova količina. Če kljub temu ne moremo brez ekranov ponoči, se pred modro svetlobo lahko zaščitimo tako, da si kupimo posebna zaščitna očala s filtrom. Melatonin pa je možno kupiti tudi kot prehransko dopolnilo, zato ga v primeru težav lahko poskusimo povečati na ta način.

Sproščeni pod odejo

Če se nam po glavi mota veliko misli in skrbi glede obveznosti, rokov, nalog, ki jih še moramo izpeljati, ter drugih izzivov, bo naše spanje zelo okrnjeno. Razmišljanje o tem, kaj vse je še pred nami in če se bomo sploh zmogli spopasti z vsem, ni produktivno in ga moramo pred odhodom v posteljo utišati. Ena najboljših metod bo meditacija in izvajanje tehnik, s katerimi bomo vadili osredotočenost na sedanji trenutek, premlevanje o preteklosti in prihodnosti pa bomo dali ob pravem času na stranski tir. Posezimo tudi po kakšni sproščujoči knjigi, saj z branjem preusmerjamo in umirimo misli, poleg tega pa branje utrudi naše očesne mišice, zaradi česar hitreje zatisnemo oči. Poleg naštetega tudi mirna glasba deluje uspavalno.

nasveti za boljši spanec3

Lahki obroki in pijače

Težka, mastna hrana, zaužita zvečer, bo našo noč zagotovo skrajšala, zato zaužijmo lahek obrok. Ravno tako nas bodo kava in zeleni čaj ali drugi podobni napitki, ki poživljajo in če jih popijemo zvečer, ohranjali budne, zato pijmo zgolj vodo. Ne popijmo pa je tudi preveč, saj bomo sredi noči morali do kopalnice in tako prekiniti nočni počitek.

nasveti za boljši spanec1

Kako lažje zaspati, nam lahko svetuje tudi strokovnjak

Naš počitek bo najbolj kakovosten, če vsak večer odhajamo v posteljo ob isti uri in ravno tako vstajamo vsako jutro ob točno določenem času. Tako se naše telo navadi ritma in ohranja pravilno delovanje procesov. V kolikor pa se sami ne znamo dovolj sprostiti in vpeljati naštetih ter drugih metod, ki jih lahko najdemo v različnih virih, pa se obrnimo na strokovnjaka za spanje, s katerim bomo lahko podrobneje predelali vzroke za našo nespečnost:

  • Morda moramo prilagoditi našo posteljo oziroma vzmetnico in blazino
  • ali pa bolj zatemniti prostor oziroma okna
  • ter spremeniti pozicijo telesa ponoči.

Spanje na boku bo precej boljše kot na hrbtu že zaradi hrbtenice, kot tudi zaradi bolj prostih dihalnih poti in vpliva na notranje organe (npr. če ležimo na levem boku, bomo med drugim srcu ter črevesju olajšali njegovo delovanje). Je pa priporočljivo uravnotežiti tudi to pozicijo z dvema manjšima dodatnima blazinama poleg vzglavnika: eno med koleni in drugo manjšo blazino, ki jo damo med roke. Ne glede na našo pozicijo pa se seveda vselej tudi ponoči gibamo in menjamo položaje glede na to, kako udobni so nam.