UZ trebuha za diagnostiko trebušne votline

UZ trebuha

Ultrazvok trebuha (UZ trebuha) je neboleča, razmeroma hitra in neškodljiva preiskava, ki omogoča diagnosticiranje bolezni organov v trebušni votlini. UZ trebuha je priporočljivo opraviti, kadar občutite nepojasnjene bolečine v trebuhu, pri nenamerni in hitri spremembi telesne teže, pa tudi takrat, kadar pri vas odkrijejo nenormalne laboratorijske izvide. Tovrstni pregled je smiselno opraviti tudi preventivno, saj se veliko bolezni odkrije povsem naključno, ko pacient bolečin ne občuti.

Kaj se lahko odkrije pri UZ trebuha?

Pri ultrazvočni preiskavi trebuha se opazijo povečani ali spremenjeni organi trebušne votline, odkrije se lahko tudi prisotnost proste tekočine v trebuhu. V okviru UZ trebuha se lahko na jetrih opazi neobičajna struktura parenhima, odkrijejo se lahko tudi različni jetrni tumorji. Na trebušni slinavki se lahko zazna vnetje ali morebitni tumorji. Pri vranici se ugotavlja, ali je povečana, opazujejo se tudi morebitne spremembe parenhima. Pri pregledu ledvic se pregleda velikost, opazuje se morebitno vnetje, ki je lahko akutno ali kronično, zazna se razširitev votlega sistema ledvic ali sečnih poti. Na sečnem mehurju se opazijo zadebelitve stene ali morebitni izrastki. Pri tovrstnem pregledu se lahko opazi tudi pristnost žolčnih kamnov pri pacientu, ki so lahko vzrok bolečin v trebuhu. To je seveda samo nekaj bolezenskih stanj, ki se lahko odkrijejo z UZ trebuha, sicer pa se pri tovrstnem pregledu lahko ugotovijo še mnoge druge bolezni, ki so vezane na organe v trebušni votlini.

Kako poteka UZ trebuha?

Med ultrazvočno preiskavo trebuha pacient leži na hrbtu. Na pacientov trebuh se nanese gel za ultrazvok, da zdravnik lažje premika sondo in tako bobi bolj kakovostno sliko stanja trebušnih organov. S sondo gre najprej nad jetra, žolčnik in žolčne vode. Nato se premakne nad trebušno slinavko, zatem pregleda vranico in ledvice. Po zgornjem delu trebuha pregleda trebušno aorto in se pomakne navzdol proti sečnemu mehurju in prostati pri moškem ter rodilom pri ženski. Po pregledu dobi pacient pisni izvid in slike, pa tudi ustne napotke za nadaljnje ukrepanje, če se pri UZ trebuha odkrije bolezensko stanje.