Da se davčna številka za tujce izroči, so potrebni dokumenti

tpaKot verjetno že veste, je naloga vsakega tujca, ki v Sloveniji nima stalnega ali pa začasnega prebivališča, pa slovenskemu ozemlju še vedno dobiva obdavčljive dohodke, da si pridobi davčno številko, preko katere bo plačeval davke Republiki Sloveniji. Tej številki se preprosto reče davčna številka za tujce in jo je tudi zelo preprosto pridobiti. Kot namreč pravi durs davčna številka za tujce ne zahteva nobenega zapletenega postopka in da se le-ta lahko pridobi na več različnih načinov. Te načine, kako se davčna številka za tujce lahko pridobi, pa si bomo pogledali v nadaljevanju tega članka, kjer bomo tudi govorili o tem, katere dokumente moramo izpolniti in imeti, ko za davčno številko oddajamo vlogo.

 

Kot pravi durs davčna številka za tujce poleg samega obrazca zahteva tudi drug dokument

Povedali smo že, da se davčna številka za tujce lahko pridobi na različne načine. Lahko jo dobimo osebno in mnogi to možnost še vedno najraje uporabljamo, a če smo tujec ali pa pomagamo tujcu, pa lahko to storimo preko za to usposobljenih podjetij ali pa vlogo pošljemo po pošti. Treba pa je vedeti, da sama vloga ne bo dovolj, da bo davčna številka za tujce naša. Ni pomembno, ali gremo ponjo osebno ali vlogo pošljemo po pošti ali pa najamemo podjetje, ki take storitve ponuja. V vseh primerih moramo poleg pravilno izpolnjenega obrazca DR-02 imeti še osebni dokument.

V primeru, da želimo, da je davčna številka za tujce najhitreje v naših rokah, je vsekakor dobro, da se posvetujemo s podjetji, ki nam pri tem lahko pomagajo. Če pa že imamo izpolnjen obrazec DR-02 in le-tega želimo poslati po pošti, pa moramo nujno zraven priložiti še kopijo svojega osebnega identifikacijskega dokumenta. Če tega ne naredimo, potem vloga ne bo obravnavana in bomo morali po vsej verjetnosti skoz celoten postopek še enkrat. To pa, kot vsi že vemo, lahko traja – sploh, ko take stvari urejamo preko pošte.