Estrihi za ravna in gladka tla

estrihi Hotenjka

Zaželeno je, da so tla, po katerih se hodi ravna in gladka. Tukaj pa nastopijo estrihi. To je namreč glavni namen estriha. Namreč, estrih je izraz, ki ga v gradbeništvu uporabljajo za oblogo za tla, sestavljeno iz več sestavin, ki se nanese na trdo podlago. Treba je vedeti, katere sestavine je treba zmešati, da nastanejo estrihi. Predvsem je pomembno, da oseba, ki meša estrihe, ve, v kakšnem razmerju se dodajo potrebne sestavine. Ena od sestavin je lahko pesek. Obstajajo dvoji estrihi, in estrihi Hotenjka podjetja so tudi takšni, če je to potrebno in če tudi oni tako ocenijo. Izkušen mojster bo vedel, kakšna mora biti mešanica. Vedel bo tudi, kako debel morajo biti estrihi.

Estrihi so iz cementa, vode, peska

Vsi estrihi Hotenjka podjetja se delijo glede na dvoje, to je glede na debelino in glede na to, katera vezivna sredstva se uporabijo pri izdelavi mešanice. Obstaja torej estrih, ki je cementen, in estrih, ki je samorazliven. Najpogosteje se v stanovanjih uporabljajo cementni estrihi, da so tla ravna. Na cementne estrihe je, ko se ti dobro posušijo, položena talna obloga. Mogoče je, da že sami cementni estrihi služijo kot končna talna obloga in se nanje ne polaga nič več. Druga vrsta estriha je samorazlivni estrih. Osnova samorazlivnih estrihov je kalcijev sulfat in masa, ki poskrbi, da se mešanica izravna. Slednje je pomembno, ker je sam namen estrihov ta, da so tla ravna.

Estrihi različnih debelin in vrst

Samorazlivni se večinoma ne uporabljajo v stanovanjih, hišah, temveč se uporabljajo v objektih, ki so namenjeni za industrijsko dejavnost. Preden se lahko nadaljuje z deli, ki so povezana polaganjem tal, je nujno, da pustite, da se estrihi res dobro posušijo. Kako hitro se estrih posuši, je odvisno od tega, kakšna je njegova debelina. Mogoče je logično sklepati, da se debelejša plast estrihov suši dlje kot tanjša plast estrihov. Čas, v katerem se posuši estrih, je lahko torej daljši ali krajši, poleg debeline pa je čas sušenja odvisen še od materialov, ki so bili uporabljeni za mešanico estrihov.