Kje najti strokovno podkovanega prevajalca?

izkušeni prevajalci2

Če ste pravkar ustanovili podjetje, ali pa se lotevate novega posla, ki vključuje izvoz izdelkov ali storitev v tujino, boste nujno potrebovali dobrega prevajalca. V primeru dolgoročne potrebe po prevodih, je priporočljivo, da z izbranim strokovnjakom sklenete dogovor o sodelovanju. Ne glede na to, ali prevod potrebujete zgolj občasno ali pa vaše delo vključuje stalno potrebo po prevajanju, so vam na voljo izkušeni prevajalci z različnih strokovnih področij.

Tudi če sami verjamete v svoje jezikovne sposobnosti, se kljub temu raje odločite za strokovno pomoč, ki vam jo lahko zagotovijo le ustrezno usposobljeni jezikovni strokovnjaki, ki obvladajo tako originalni kot ciljni jezik. Predvsem pa so najbolj iskani prav tisti, ki poleg svojega maternega jezika dobro poznajo in tudi v praksi spretno uporabljajo en ali tudi dva ali več jezikov na zelo visoki ravni.

izkušeni prevajalci1

Prednosti in slabosti strokovnjakov na enem področju

Ena do najbolj očitnih prednosti, ki jo imajo prevajalci, ki poleg samega jezika dobro poznajo tudi eno ali več strokovnih področij, je zagotovo ta, da je sodelovanje z njimi prav zaradi tega lažje. Veliko težje je namreč razložiti posebnosti določenega področja oz. gospodarske panoge, če ta ni z njo dobro seznanjen, pa naj bo to pravo, medicina, tekstilna, avtomobilska ali katerakoli druga industrija. V primeru, da opravljate dejavnost iz zelo ozkega strokovnega področja, je zagotovo za vas mnogo bolje, če se prevajanja loti nekdo, ki to področje zelo dobro pozna.

Obenem pa so prevajalci, ki so strokovnjaki na enem področju, lahko tudi zaradi specifičnosti enega področja, morda tudi manj iskani. Na tako majhnem trgu, kot je slovenski, je to pogosta težava, saj preprosto ne obstaja tako velika potreba po novih produktih na trgu. To pa tudi pomeni, da je manj potrebe po prevajanju vse potrebne dokumentacije, ki pogosto spremlja povečano ponudbo. Pogosto se lahko namreč zgodi, da takšni prevajalci ne prejmejo veliko naročil, zato so njihove prevajalske sposobnosti omejene.

izkušeni prevajalci

Zakaj je smiseln dogovor o dolgotrajnem sodelovanju?

V nekaterih primerih, ko podjetje izvaža svoje izdelke v tujino, je njegovo poslovanje močno odvisno od različnih besedil in dokumentov, ki jih mora imeti prevedene, če želi ohraniti oz. povečati obseg poslovanja. To še posebej velja v proizvodnih podjetjih, v podjetjih, ki proizvajajo belo tehniko, avtomobile, elektronske naprave in podobno.

V vseh teh primerih namreč proizvajalec oz. ponudnik izdelkov z vsakim novim izdelkom, ki ga lansira na trg, mora poskrbeti za ustrezno embalažo, oznake in opise izdelkov, tehnična navodila, garancijske liste, uporabniške priročnike in podobno. Vse to pa mora niti na voljo v jeziku države, kjer se izdelki prodajajo. Prav zaradi posebnosti posameznih besedil, je pomembno, da so tudi prevajalci dobro seznanjeni z vsemi posebnostmi posamezne industrije.

izkušeni prevajalci3

Izkušeni prevajalci vam lahko pomagajo tudi na sestankih

Ne glede na to, ali vašem podjetju obstaja dolgoročna potreba po prevajanju, ali pa potrebujete prevajalske storitve le občasno, zagotovo je lažje, če imate na voljo zanesljivega partnerja, ki vam lahko kadarkoli priskoči na pomoč. Tudi zato je pomembno, da v primeru, da ste se odločili za dolgoročno sodelovanje, izberete zanesljivega izvajalca, ki mu lahko zaupate.

Včasih se lahko namreč nepričakovano zgodi kakšna neprijetna jezikovna zagata, ki lahko tudi vodi do večjih nesporazumov, kar pa v poslovnem okolju lahko povsem po nepotrebnem povzroči veliko škode. Temu se lahko izognete s specializiranimi prevajalci, s katerimi lahko sklenete dolgoročni dogovor o sodelovanju. Tako si boste zagotovili pomembnega poslovnega partnerja, s katerim se boste v pomembnih trenutkih lahko takoj posvetovali.

Predvsem je pomembno, da ne precenjujete svojih lastnih jezikovnih sposobnosti. Če jezika sami ne obvladate, je vaša naloga, da preprečite možnost za neprijetne nesporazume na poslovnih sestankih, seminarjih ali predstavitvah izdelkov tako, da najamete zanesljivega partnerja, ki ne bo poskrbel samo za prevode obsežnih prodajnih katalogov in navodil za uporabo, temveč vam bo v pomembnih trenutkih pomagal vzpostaviti boljšo poslovno komunikacijo.