Kontroling proizvodnje je prav tako izredno pomemben

Vsako proizvodno podjetje se srečuje z visokimi stroški. Včasih so bili ti stroški visoki predvsem zaradi stroškov plač zaposlenih, danes pa se je tudi proizvodnja že toliko spremenila, da je veliko procesov avtomatiziranih, zato ni potrebnih toliko zaposlenih. Glede na to avtomatizacijo pa je po drugi strani jasno, da je strošek nakupa posameznih strojev visok, da o stroških električne energije raje ne govorimo. Zato velikokrat ni enostavna odločitev, ali se odločiti za nove stroje, ali ne.

V takem primeru je kontroling proizvodnje izredno pomemben, saj vam zna kontroling pomagati pri taki odločitvi. Točno vam preračunajo, kaj za vas ta strošek pomeni, koliko točno boste prihranili, koliko let boste potrebovali, da se strošek pokrije in kaj vse vam novi stroj omogoča. Nikakor namreč ne smemo gledati samo na strošek in koliko let bo potrebnih, da se strošek pokrije, gledati je treba tudi na to, koliko več zaradi novega stroja naredimo, koliko manj zaposlenih bo potrebnih in šele potem dobimo pravo sliko. Ravno zaradi najboljših odločitev je vsekakor kontroling proizvodnje res zelo dobro, da ima vsako proizvodno podjetje, saj se v nasprotnem primeru lahko sprejmejo zelo napačne poslovne odločitve, ki jih lahko obžalujete tudi kar celo življenje.

Podjetij, ki kontroling pri nas ponujajo, ni prav veliko, Moje računovodstvo je torej bolj osamljen jezdec na tem področju,  še posebej pa to velja, če gledamo samo Google iskalnik, ki pa na tem področju ni ravno najbolj relevanten, saj kar nekaj podjetij ponuja kontroling, vendar o njem prav veliko ne govorijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.