Sodni tolmač in sodno tolmačenje

zaprisežen sodni tolmač

Sodni prevodi so oblika prevajanja, ki ga izvaja zaprisežen sodni tolmač. Ker je sodni tolmač sodno zaprisežen, se lahko tovrstno prevajanje uporabi pri vseh uradnih zadevah. Sodni tolmač je potreben pri sklepanju pogodb s tujimi poslovnimi partnerji, na sodišču, pri notarju in podobno. Pri iskanju uradnega prevajalca je pomembno, za kateri jezik stranka potrebuje to storitev in za katero področje. Praviloma so v prevajalskih podjetjih na voljo številni uradni prevajalci za različne tuje jezike. Za jezike, po katerih je največje povpraševanje, je praviloma na voljo tudi oseb za to storitev. Tako lahko prevajalsko podjetje stranki zagotovi te storitve v doglednem času.

Zaprisežen sodni tolmač za angleški jezik

V Sloveniji je veliko povpraševanje po prevajanju angleščine, zato je na slovenskem veliko strokovnjakov za angleški jezik. Nekatere prevajalske agencije imajo zato več zaposlenih oseb za angleščino, saj je to najbolj uporabljan jezik na svetu. V prevajalskih podjetjih, ki imajo več uradnih prevajalcev za angleški jezik, je lahko posamezni sodni tolmač specializiran za točno določno področje, kot so medicina, pravo, farmacija, gradbeništvo, strojništvo, arhitektura, ekonomija, finance, menedžment, oglaševanje in drugo.

Tolmačenje na kraju dogodka

Če je potreben sodni tolmač, da opravi svoje delo na nekem dogodku, na primer na konferenci, seminarju, pogajanju ali predavanju, je smiselno čim prej navezati stik s prevajalskim podjetjem in povprašati, ali je na voljo sodni tolmač, ki ga potrebujete. Ko boste ponudniku povedali, za kateri jezik ga potrebujete in za katero strokovno področje, potem pa še kdaj, za kako dolgo, kje, za kakšen namen ipd. ga potrebujete, vam bodo pripravili ponudbo s predvideno ceno ter se boste lahko dokončno dogovorili za naročilo in izvedbo storitve.

Pri prevajalskih podjetjih je na voljo tudi vsa potrebna oprema, kot npr. kabina potrebna za to delo, mikrofoni, slušalke in druga potrebna oprema, le dovolj zgodaj je potrebno vse skupaj rezervirati, da bo na voljo takrat, ko boste to vi potrebovali.