Spirulina ni alga, temveč cianobakterija

spirulina

Razširjeno je napačno mnenje, da je spirulina modrozelena alga, v resnici pa gre za vrsto cianobakterije. Poznali so jo že Azteki, ki so jo vključili v svoj jedilnik. Danes je spirulina zelo razširjena po vsem svetu in je napredovala do oznake super hrana. V večjih trgovinah in trgovinah, ki so specializirane za zdravo prehrano, jo prodajajo kot prehransko dopolnilo. Cianobakterija spirulina se lahko uživa v obliki tablet ali prahu čudovite zelene barve. Uživajo jo lahko tudi živali. S hranljivimi snovmi bogata spirulina je zadnje čase nadvse priljubljeno prehransko dopolnilo, ki je primerno tudi za dolgotrajne polete na Mars.

Spirulina je primerna tudi za živali

Posušena spirulina naj bi vsebovala kar šestdeset odstotkov proteinov, štiriindvajset odstotkov ogljikovih hidratov in osem odstotkov maščob ter pet odstotkov vode. Poleg vsega naštetega vsebuje nekatere vitamine skupine B in minerala železo in mangan. Prehransko dopolnilo je lahko tudi del diete določenih domačih živali, kot so piščanci, zajci in tudi krave. Izveden je bil tudi šestdeset dni trajajoč eksperiment, pri čemer je raziskovalce zanimalo, kako spirulina vpliva na proizvajanje mleka pri kravah. Krave so razdelili v dve skupini. Dieto prve skupine krav je predstavljala paša in dieto druge skupine krav je predstavljala paša, dopolnjena s cianobakterijo spirulina.

Spirulina poveča proizvodnjo mleka

Krave, ki so dobivale prehransko dopolnilo s tem dodatkom, so proizvedle več mleka, ki je vsebovalo več beljakovin, v njihovi krvi pa se je povečala količina hemoglobina in povečalo se je število rdečih krvničk. Molzne krave postajajo gospodarsko pomembne domače živali, ki proizvajajo mleko za uživanje. Zahteve po mleku in mlečnih izdelkih namreč naraščajo. Prav zato je vedno bolj problematično, da paša ni zadostna, da bi se lahko podaljšalo obdobje laktacije. Za pridobitev večje količine mleka je treba dieti molznih krav dodati prehransko dopolnilo, ki bo ustrezno dopolnjevalo pašo. Alga spirulina je odlična rešitev, saj je bogata s hranljivimi snovmi, lahko prebavljiva in nima škodljivih učinkov.