Glasbila za vse glasbene navdušence

pavke2

Pavke so glasbeni instrument, ki je znan že stoletja in se še vedno pogosto uporablja v orkestrih po vsem svetu. V tem prispevku bomo raziskali zgodovino timpana in način igranja nanj. Pavke so tolkala, ki so jih prvič uporabili v starogrškem gledališču. Prvotno je bil izdelan iz živalske kože, napete na leseno ogrodje, in se je nanj igralo s palico. Pozneje je timpane prevzela rimska vojska, kjer so jih uporabljali za signaliziranje ukazov na bojišču. V 17. stoletju so se timpani začeli uporabljati v evropskih orkestrih in od takrat so sestavni del klasične glasbe. Njihova zasnova je vključevala kovinski okvir, ki ga je bilo mogoče uglasiti na različne višine tonov s prilagajanjem napetosti na koži. Kotlaste pavke so hitro postale priljubljeni v orkestrih in od takrat se uporabljajo v skladbah klasične glasbe.

pavke

Kaj je potrebno upoštevati pri nakupu?

Eden najpomembnejših dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri klaviature, je velikost. Če jo nameravate uporabljati doma, se morate prepričati, da ste izbrali takšno, ki je primerne velikosti za vaš življenjski prostor. Po drugi strani pa, če iščete prenosne klaviature, ki jih boste vzeli s seboj na pot, bo ključnega pomena prenosljivost. Pomemben dejavnik, ko gre za klaviature,  je tudi število tipk. Večina jih ima 88 tipk, nekatere pa jih imajo manj. Če ste začetnik, boste morda želeli izbrati takšno z manj tipkami, da se boste lahko navadili na igranje in se ne boste počutili preobremenjeni. Ko postanete bolj izkušeni, lahko preidete na tiste z 88 tipkami.

pavke1

Kako se igra na timpane?

Na pavke se igra z dvema mehkima palicama, nameščeni pa so na stojalu, tako da lahko bobnar med igranjem sedi. Bobnar z eno palico udarja po opni, medtem ko drugo drži v rezervi. Bobnar lahko z udarci po različnih delih opne ustvari različne višine zvoka, s premikanjem palic po opni pa lahko ustvari valovanje in druge učinke. Najpogosteje pavke slišimo v simfoničnih orkestrih, lahko pa tudi v jazzovskih in rockovskih skupinah. Na voljo so v različnih velikostih, največji imajo premer približno 84 centimetrnov, najmanjši pa približno trideset centimetrov. Običajno so uglašeni na določene tone, kar jim omogoča igranje melodij in spremljavo. Najpogosteje so izdelani iz bakra, lahko pa tudi iz steklenih vlaken ali drugih materialov. Baker je bil dolgo časa najprimernejši material za njih, saj proizvaja jasen in resonančen zvok.

prenosne klaviature2

Obtežene ali neobtežene tipke

Ko gre za klaviature je potrebno upoštevati tudi to, ali želite obtežene ali neobtežene tipke. Obtežene so težje od neobteženih in so zasnovane tako, da posnemajo občutek akustičnega klavirja. Če se resno želite naučiti igrati igranja, so obtežene tipke dobra izbira. Vendar so lahko dražje od modelov z neobteženimi tipkami.  Sodobne klaviature imajo 88 tipk, ki so izdelane iz lesa ali plastike. Tipke so razporejene v skupinah po dveh črnih in treh belih tipk.

prenosne klaviature

Proizvajajo globok, resonančni zvok

Čeprav se je njihova zasnova skozi čas razvijala, imajo pavke še vedno isti osnovni namen: proizvajajo globok, resonančni zvok. Zvok timpana je mogoče uravnavati s spreminjanjem napetosti glave. To storimo z vrtenjem gumba ali ročice na strani bobna, s čimer prilagodimo niz žic, ki se raztezajo čez glavo. Bolj ko je glava napeta, višja je višina zvoka. Timpanisti lahko ustvarijo različne zvoke tudi tako, da udarjajo po glavi na različnih mestih. Če na primer udarite po sredini glave, boste dobili jasen ton, medtem ko boste z udarci ob robu ustvarili bolj utišan zvok. Kotlaste pavke so zanimivo glasbilo z dolgo zgodovino. Še danes se pogosto uporablja v orkestrih, klasičnim skladbam pa doda edinstven zvok. Če se želite naučiti igrati timpane, je na voljo veliko virov, ki vam bodo pomagali začeti.

 

Številne prednosti igranja inštrumenta

Klavir ni le odličen način za sprostitev in odpravljanje stresa, ampak lahko tudi izboljša vaš spomin, izboljša vaše razpoloženje in poveča vaš inteligenčni kvocient. In to so le nekatere od teh prednosti!  Eden od najpogostejših razlogov, zakaj ljudje začnejo igrati na klaviature, je zmanjšanje stresa in tesnobe. In za to obstaja dober razlog! Študije so pokazale, da lahko igranje inštrumenta pomaga znižati raven kortizola (stresnega hormona) v telesu. Če se torej počutite pod stresom, pustite, da spregovorijo vaši prsti! Poleg zmanjševanja stresa lahko igranje tudi izboljša vaše razpoloženje. Med igranjem se namreč v možganih sprošča dopamin – kemična snov, ki pomaga izboljšati razpoloženje in počutje. Ko se boste naslednjič počutili slabo, poskusite zaigrati na slonove svečke – morda vas bo to dvignilo!

prenosne klaviature1

Izboljšanje spomina in koncentracije

Igranje na klasične ali prenosne klaviature lahko pomaga tudi pri izboljšanju spomina in koncentracije. To je zato, ker pri igranju uporabljate obe strani možganov hkrati. Ta “navzkrižni trening” pomaga izboljšati kognitivne funkcije in lahko celo pomaga preprečiti demenco pozneje v življenju. Igranje torej ni le prijetno, ampak je tudi koristno za vaše možgane! Kot vidite, ima igranje na inštrumente številne prednosti. Če iščete način za sprostitev, izboljšanje razpoloženja ali izboljšanje spomina in koncentracije, potem se lotite te možnosti! Na kaj še čakate? Začnite igrati še danes!