Ideje za ureditev zunanjosti hiše

dekorativni kamen

Le kdo si ne želi lepo urejenega dvorišča in zunanjosti hiše? S tem ko si uredimo zunanje kotičke z dodatki, kot je dekorativni kamen za talne in stenske obloge, polepšamo tudi samo arhitekturo hiše, ki še dodatno popestri in pritegne pogled. Prehode lahko nežno zapolnite z nezahtevnim okrasnim grmičevjem ali izbranimi živahnimi rožami ter za dovoz izberete namesto kamenčkov, kakovostno in dolgotrajno polaganje tlakovcev.

Tako bo samo dvorišče, kar zaživelo in moderno ter sodobno izpopolnilo kotičke vašega doma. Ureditev pa zahteva kar nekaj načrtovanja in strukturiranja, zato vam danes predstavljamo ideje in priporočila, s katerimi boste lahko lažje načrtovali celotno postavitev ali za pomoč prosili kakšno podjetje.

Izbrani dekorativni kamen za talne in stenske obloge

Sam dekorativni kamen vam bo skupaj z določenimi zunanjimi elementi soustvaril čudovit, moderen videz ter eleganten končen videz stavbe, zato je pomembno, da ga skrbno in načrtovano izberete. Na tak način boste začeli graditi videz, ki vam ga bodo zavidali še sosedje.

dekorativni kamen

Zato, da bi vam uspelo v popolnosti izbrati pravi vzorec in barvno kombinacijo, je tudi dobro vedeti prednosti, ki jih ponuja sam dekorativni kamen:

 • njegova montaža je izredno enostavna,
 • lepo popestri monotono steno zunaj ali znotraj,
 • ponuja številne kombinacije – barvne in vzorčaste,
 • na voljo številni modeli: mozaik, gladek, grob, videz kock, 3D variacije in več,
 • izjemna estetska izpopolnitev,
 • primerni za talne in stenske obloge,
 • omogočajo odlično zvočno izolacijo in prenos toplote.

Ker je zunaj dekorativni kamen izpostavljen številnim vremenskim vplivom, je dobro, da izberete manjše in drobnejše vzorce. Vam pa predlagamo, da steno, ki želite s kamnom obleči, morda tista, ki je postavljena pod nadstrešek ali pa jo še dodatno zaščitite s premazom, saj bo tako kamen vzdržal dlje. V kombinaciji s tlemi, na katera se uredi polaganje tlakovcev, bo videti čudovito.

Polaganje tlakovcev za vsak vrt

Ker so le-ti izredno priljubljen in univerzalen material, ki da prav vsakemu vrtu svoj čar, jih ljudje že leta in leta radi uporabijo za ureditev svojih vrtov, dovozov ali hodnih poti. V veliki večini so cenejši material kot kocke granita ali bazalta ter imajo podobno trdnost in seveda enako visok estetski element. Polaganje tlakovcev vam bo omogočilo ureditev kakovostnih vrtnih površin, po nizki ceni, ki jim ne bo enakih.

polaganje tlakovcev

Izdelani iz betonske mešanice in oplemeniteni z različnimi dodatki, se lahko zlahka kosajo s kamni iz naravnih kamnin, kot je to na primer granit. In ker so tako vsestransko uporabni, lahko z njimi brez problema oblečete vrtne stopnice, hodne poti, pločnike okrog hiše, dovozne poti in tudi terase. Ponekod boste zasledili prav tako iz njih zgrajene manjše mejne ograje ali podporne stene.

Kako izbrati pravo barvo in teksturo za polaganje tlakovcev?

Predlagamo vam, da se ravnate po tem, da se barvno ujema z barvo fasade ter naravo vašega vrta. Izbire je veliko, je pa odvisno tudi od tega, kako povozna je ta pot. Izberete lahko gladek ali hrapav kamen, ki omogoča tudi lažjo hojo v zimskem času.

Polaganje tlakovcev vam omogoča ogromno oblik in samih velikosti elementov, ki vam jih strokovnjak lahko čudovito uredi. Na voljo so:

 • kvadratne,
 • pravokotne, okrogle,
 • valovite ali
 • diamantne oblike.

Če imate radi neravne linije in posebne oblike, boste zagotovo izbrali neprave oblike le-teh s posnetimi, zaobljenimi ali ravnimi robovi ter v privlačnih barvah: siva, rdeča, zarjavela, modra, zelena, rumena, rjava ali celo bela. Odlično je, da izberete za svoj vrt takšne, ki so odporni proti kakršnim koli zarezam, odsevom in seveda vremenskim vplivom.

Od ideje do izvedbe

Ko ste točno odločeni, da želite za svojo okolico izbrati določen dekorativni kamen in videz še popestriti tako, da se podate v polaganje tlakovcev, bo samo načrtovanje, terminski plan in sama ureditev potekala veliko hitreje. To, da si točno zadate kaj, koliko, kako in v kakšni obliki želite urediti okolico, je osnova za pridobivanje samih ponudb, pri različnih ponudnikih, ki vam nato pridejo uredit izmero in izračunajo točno ceno tega stroška.

polaganje tlakovcev

Prenova zunanje okolice ni mačji kašelj, zato se je treba lotiti organizirano, si postaviti roke, si iti ogledat materiale in povprašati po najboljši kakovosti in ugodnih cenah. Če ste sam svoj mojster, boste prihranili čas s pridobivanjem ponudb in si le nabavili material, ki ga potrebujete za izvedbo. Če pa tega sami ne znate izvajati ali bi želeli profesionalno izvedbo, pa vam polagamo na srce, da izberete dobro ocenjenega izvajalca, ki bo uresničil vaše želje in vam še podtaknil kak dober nasvet iz prakse.

Izberite kakovosten dekorativni kamen in prav vsak dan uživajte v njegovi kakovosti in lepoti.