Kako maska za obraz lahko očisti našo polt?

maska za obraz

Naša podoba je izjemno pomembna v vsakodnevni komunikaciji, zato ji posvečamo veliko časa z različnimi čistilnimi geli, kremami, toniki in tako dalje. Med drugim nam lahko maska za obraz pomaga osvežiti ter prečistiti našo polt, ki tako postane bolj sijoča. Gre za že dolgo poznano metodo, ki jo lahko izvajamo s kupljenimi izdelki ali pa si namešamo svoje domače mešanice iz preprostih surovin, ki jih imamo v hladilniku ali shrambi. Maska za obraz za vaš tip kože tako lahko sestoji iz različnih sestavin, med drugim tudi takih, kot so konopljine kapljice, ki imajo veliko antioksidantov. Kakšne konopljine kapljice so na voljo, če bi se sami lotili priprave zmesi, preverite na primer na naslednji spletni strani: https://www.zeleni-dotik.si/cbd/kapljice.

Kako deluje maska za obraz?

maska za obraz

Obstaja več vrst, in sicer poznamo kremaste, glinene in take, ki hladijo ali grejejo ali pa so na papirju (na primer na riževem ali bombažnem) oziroma na lističih, ter druge. Ker jo nosimo dlje časa, in sicer bodisi od nekaj minut do pol ure, nekatere pa tudi čez noč, koncentrirane učinkovine v njej lahko globlje prodrejo in izboljšajo določena stanja, kot so akne, gube, izsušenost, neizenačen ten, temni kolobarji pod očmi in madeži. Na primer salicilna kislina je primerna za akne, retinoidi za svetlenje madežev ali hilauronska kislina, vitamin C, E in Q10 za gubice. Vsebuje lahko na primer izvlečke:

 • aloje,
 • tea tree oziroma čajevca,
 • kumare,
 • medu,
 • granatnega jabolka,
 • zelenega čaja,
 • aktivnega oglja,
 • riža,
 • ginsenga,
 • limone,
 • kokosa ter drugih sadežev in zelenjave.

Veliko koristi prinašajo tudi tiste, ki vsebujejo glino, zdravilno blato in že omenjene konopljine kapljice, saj ima naša koža receptorje, ki dobro vpijajo CBD. Pravzaprav naj bi bil po nekaterih mnenjih tak vnos CBD-ja, ki deluje pomirjujoče in vlažilno, celo učinkovitejši, kot če ga zaužijemo oralno. Za boljšo absorpcijo nanos vedno naredimo na očiščeno površino oziroma moramo vselej dobro odstraniti tudi make-up.

Kako pogosto jo lahko nanašamo?

Glede pogostosti uporabe, je vse odvisno od našega kožnega tipa ter sestavin. Nekatere lahko uporabimo enkrat tedensko, spet druge pa lahko večkrat na teden. Ker marsikatera ne daje dolgotrajnih rezultatov, temveč vidne kratkoročne spremembe, jih je najbolje uporabiti takrat, ko moramo izgledati sveže in spočito, na primer na določenih pomembnih sestankih in srečanjih.

Če maska za obraz preveč izsušuje in nam povzroča luščenje, pekoč občutek ali celo bolečine, jo moramo opustiti ali precej zmanjšati njeno uporabo. Če jo namreč nosimo predolgo oziroma več, kot je priporočeno, utegnemo kaj hitro spoznati tovrstne neželene posledice. Po drugi strani, če ne vidimo učinkov, lahko pogostost rabe povečamo. Pri tistih, ki jih lahko nosimo dlje časa, pa si organizirajmo čas tako, da lahko zraven še na primer beremo knjigo ali gledamo najljubše serije oziroma opravljamo druga sproščujoča opravila.

Uporabimo za pokušino konopljine kapljice v lastnem receptu

konopljine kapljiceNekatere kupljene maske že vsebujejo konopljine kapljice, kot navedeno, pa si lahko tudi sami pripravimo svojo zmes. Poskusimo lahko naslednji recept:

 • Konopljine kapljice, kolikor jih zajamemo v eno pipeto, zmešajmo skupaj s sokom ene limone, dvema žličkama rjavega sladkorja in ravno toliko tudi navadnega bolj mastnega jogurta.
 • Nanesemo na lica, nos, čelo in brado ter s krožnimi gibi nežno vtiramo.
 • Pustimo največ 10 minut, nato pa speremo s toplo vodo.

Po tem tretmaju bo naša polt svetlejša, čvrstejša in nahranjena z antioksidanti. Druga varianta, ki ima podoben učinek, poteka tako, da konopljine kapljice v količini četrt ali polovico žličke zmešamo z žličko jogurta ter žličko kurkume, po polovičko pa medu in četrt limoninega soka. Nosimo jo med 45 do 60 minut in jo po tem času ravno tako nežno odstranimo s toplo vodo. Drugi recepti lahko vsebujejo tudi oves, mlete mandlje, banane, avokado in druga živila, ki jih že imamo v naši kuhinji.

Maska za obraz za vaš tip kože naj bo vedno skrbno izbrana

Prvo vodilo, ki ga upoštevajmo pri nakupu, naj bo to, kako bomo uporabljali izdelek glede na priložena navodila, pri drugem vodilu pa moramo dobro poznati našo polt, da izberemo tak produkt, ki nam ne bo povzročil morebitnih alergičnih reakcij oziroma rdečine. Nekaterih izdelkov ne smemo nanašati  direktno na oči, drugi pa so namenjeni izključno temu predelu z namenom zmanjševanja oteklosti, gub ter temnih kolobarjev pod očmi. Podobno obstajajo posebni produkti zgolj za predel okoli ustnic.

Dolg seznam sestavin je denimo tudi že lahko eden od opozorilnih znakov, da nam bo katera od snovi utegnila škodovati, zato naj bo maska za obraz taka, da jih ima čim manj oziroma so predstavljene transparentno. Najboljše jo je najprej stestirati na manjšem delu, da bomo videli odziv. V primeru pretiranih reakcij se posvetujmo z dermatologom, kako postopati naprej. Če imamo že sicer problematična stanja, ne pričakujmo hitrih preobratov, saj nam zgolj pomaga pospešiti zdravljenje, za popolno odpravo težav pa se bomo le-teh morali lotiti tudi od znotraj z drugimi ukrepi, kot je pravilna prehrana, dobra hidracija, vadba in podobno.