Kdaj je pravi čas za magnezijev citrat?

Magnezijev citrat

Zaradi spremenjenega način življenja, prehranjevanja in, priznajmo si že enkrat, zaradi slabše kvalitete hrane, vedno več ljudem telo burno odreagira s takšnimi in drugačnimi simptomi. Dejansko pa ima stres veliko večji vpliv na nas, kot si lahko predstavljate, saj ima ravno pri absorpciji magnezija velik vpliv, saj absorpcijo izjemno zmanjša. Ravno zato se praktično večini ljudi danes priporoča magnezijev citrat, če pa slučajno najdete katerega od naslednjih simptomov: utrujenost, izčrpanost, glavoboli, krči v mišicah, živčnost in razdražljivost, potem pa je za vas magnezijev citrat že kar nujen, ne da se ga le priporoča.

Vam bo zdravnik predpisal magnezijev citrat?

Zelo malo verjetnosti je, da se bo vaš zdravnik na enega od prej naštetih simptomov odzval na način, da vas pošlje na odvzem krvi, kjer se naredi poglobljena analiza tudi mineralov, kamor sodi magnezij. Večina zdravnikov vas bo namreč poslala na kakšno fizioterapijo ali pa pregled glave, da se ugotovi razlog za glavobole, pa četudi je razlog lahko tako enostaven. Zato je pravzaprav veliko bolje, da sami pomislite na magnezijev citrat, si ga kupite, testirate nekaj dni in če vam simptomi po nekaj dneh ne izginejo, potem se pa le odpravite na pregled k zdravniku.

Zakaj se priporoča ravno magnezijev citrat?

Na našem trgu sta najbolj pogosto na voljo magnezijev citrat in oksid, ki sta tudi prisotna v hrani. A poznati je treba razlike med njima tako glede absorpcije kot tudi glede delovanja. Za oksid se je treba zavedati, da je njegova absorpcija precej slaba, primeren pa je za čiščenje debelega črevesja in na splošno blagodejno vpliva na prebavila. Za magnezijev citrat pa velja, da je njegova absorpcija zelo dobra in da ga je treba zaužiti v precej majhni količini na dan, pa se že nadomesti dnevne potrebe po tem mineralu.

Ko kupujete magnezijev citrat, zelo dobro preverite sestavo tableta oz. kapsule in tudi količino magnezijevega citrata, ki je v posamezni kapsuli. Razlike med proizvajalci so namreč res zelo velike.