Koliko znaša odškodnina za prometno nesrečo in zakaj toliko?

visoka odškodnina za prometno nesrečo

Ker so prometne nesreče na žalost kar pogoste, je dobro vedeti, koliko znaša odškodnina za prometno nesrečo in zakaj točno toliko. Namreč, ne smemo pričakovati, da bo visoka odškodnina za prometno nesrečo v vsakem primeru, saj tudi vse nesreče ne terjajo enakih posledic. No in ravno zato je nastal tale članek, saj si bomo v njem pogledali, koliko znaša odškodnina za prometno nesrečo, ki terja težke poškodbe ali pa lažje. Vedeti pa je treba, da so ti zneski okvirni in lahko odstopajo od primera do primera, saj kot si verjetno lahko mislimo, ni prav noben primer popolnoma enak. Še pomembnejše od tega pa je, da se zavedamo, da je odškodnina za prometno nesrečo vedno lahko še višja, če le imamo vso potrebno dokumentacijo.

 

Kako vem, kako visoka bo odškodnina za prometno nesrečo v mojem primeru?

 

Kot smo že povedali, se znesek za odškodnino v primeru prometne nesreče razlikuje glede na več dejavnikov. Kakšna bo točna odškodnina za prometno nesrečo torej, težko rečemo. Lahko pa podamo informacije glede na pretekle primere ter njihove zneske odškodnin. Še enkrat pa poudarjamo, da so ti zneski le okvirni in vsekakor pri vsakem primeru pride do nekega odstopanja, če že ne zaradi samega primera, pa zaradi dokumentacije, ki jo oseba ima. Poglejmo si torej različne primere, kjer je odškodnina za prometno nesrečo vsaj nekoliko že lahko znana vnaprej.

 

Višina odškodnine je odvisna od primera poškodbe. Če gre zgolj za obisk pri zdravniku po prometni nesreči, je za samo to znesek odškodnine lahko v višini od 0 in do 1500 €. Če je oseba deležna lažjih poškodb, kot so zvini, počenost kosti, udarnine in podobno, je ta znesek od 1500 in do 5000 €. V primeru klasičnih zlomov bo znesek med 4000 in 15000 €. Za zapletene zlome ali pa natrgane mišice bo odškodnina znašala tudi od 8000 do 25000 €, medtem ko poškodbe kože zaradi opeklin lahko nanesejo tudi do 10000 €, večkratni zlomi in poškodbe živcev pa vse od 15000 pa do 75000 €. Jasno pa je, da bo odškodnina za težje poškodbe, kot je amputacija ali invalidnost, najvišja – tudi do 500000 €.