Lesena igrala nudijo otrokom veliko veselja

lesene gugalnice1.1

Les je priljubljen material za opremo otroških igrišč, saj je razmeroma poceni in enostaven za obdelavo. Lesena igrala lahko uporabljate le, če so v dobrem stanju in zaščitena pred vremenskimi vplivi, kot sta dež in sneg. Najboljša lesena igrala prinašajo številne koristi za otrokov razvoj, hkrati pa predstavljajo tudi določeno tveganje za poškodbe. Oprema lesenih igrišč je varna le, če je ustrezno vzdrževana, pri čemer je treba poskrbeti, da oprema ni polomljena ali zrahljana. Proizvajalci lesenih delov priporočajo redno preverjanje zaščitnega premaza na lesu, da se prepriča, da se zaradi vremenskih vplivov ni obrabil. Ugotovljeno je bilo, da lahko vsebujejo nevarne kemikalije iz tlačno obdelanega lesa, ki lahko vsebuje kromiran bakrov arzenat.

leseni tobogan1

Najboljša lesena igrala

Lesena igrala imajo številne prednosti pred drugimi vrstami opreme. Leseni kompleti za igro lahko ponujajo velika plezališča, ki lahko vsebujejo več kot le eno vrsto dejavnosti (na primer različne vrste toboganov). Leseni kompleti lahko otrokom nudijo tudi zabavne dejavnosti, ne da bi starši preveč skrbeli za varnost otrok. Lesena oprema je zelo trpežna, ko je dobro izdelana, kar pomeni, da lahko zdrži več let. Leseni tobogani so manj priljubljeni, kot so bili nekoč, izključno zaradi pomislekov glede varnosti. Leseni tobogani so navadno zelo hitri. Leseni tobogani morajo imeti na koncu vedno raven del, ki otroka upočasni. Prav tako ne smejo biti pobarvani s spolzko barvo. Lesene gugalnice so priljubljene po vsem svetu, saj so zabavne in poceni za izdelavo. Okviri lesenih gugalnic so navadni leseni stebri.

leseni tobogan

Zgodovina lesenih igral

V starih časih so si morali otroci sami ustvariti pustolovščine v gozdu ali na zapuščenem zemljišču. Lesena igrišča pa so razmeroma nova stvaritev, ki otrokom pomaga že približno 150 let. Lesena igrala so se začela graditi po zaslugi Georgesa Christiana Morina. Francoz je leta 1859 na svojem dvorišču zgradil lesen tobogan, da bi zabaval svoji dve hčerki. Glas o tej neverjetni novi igrači se je hitro razširil in kmalu so tudi drugi ljudje želeli imeti svojega. Lesene tobogane je bilo takrat zelo težko izdelati.