Obrezovanje sadnega drevja se izvaja na koncu zime

obrezovanje sadnega drevja

Za obrezovanje sadnega drevja lahko uporabljate številne tehnike. Večina teh tehnik uporablja različne strategije rezanja, da bi spodbudili rast in oblikovanje določenih vej ter izboljšali splošno strukturo in produktivnost. Vrsta uporabljene tehnike je odvisna od tega, ali je cilj povečati rodnost ali razviti okvir za oblikovanje kot si lahko preberete na strani https://www.altituda.si/obrezovanje-sadnega-drevja/.

 

Potrebna je previdnost in natančnost

Pomembno je, da obrezovanje sadnega drevja ni premočno, sicer boste močno zmanjšali prihodnji pridelek. Treba jih je rezati le v času mirovanja, torej na koncu zime. Z zmanjšanjem rodnih vej lahko zmanjšate količino plodov, zlasti če se obrezovanje sadnega drevja izvaja v mirovanju ali na začetku rastne sezone. Režete le tiste veje, ki ne dajejo kakovostnih plodov.

obrezovanje sadnega drevja

Ne pozabite, da je treba obrezovanje sadnega drevja opraviti med mirovanjem, ko je sokov malo, saj morebitne rane povečajo možnosti za nastanek bolezni, ker so dalj časa izpostavljene zunanjim razmeram. Pri drevesih s tanko skorjo oblepite rane s cepilnim trakom za zaščito pred sončnim opeklinami in napadi žuželk.

 

Prava tehnika omogoča rezultate

Pri vejah delajte reze pod kotom 45 stopinj približno 1 cm nad navzven obrnjenimi popki, ki še rastejo iz vejnega ovratnika, kjer se veja stika z glavnim deblom ali večjo vejo. Vejni vrat je na tem območju rahlo dvignjen in vsebuje aktivne popke, ki bodo ob pravilnem urejanje hitro zrasli v nove veje.

obrezovanje sadnega drevja

Več vej naenkrat lahko režete tako, da odrežete večje veje pod širokim kotom tik pod vejnim ovratnikom, preden na območju režete manjše stranske veje. Če boste rezali prenizko, boste odstranili velike površine živega lubja, kjer voda potuje do krošnje. Takšne rane, zlasti na mladih rastlinah, so povod za bolezni in napade žuželk, ki jih lahko na koncu celo uničijo. Za spodnje veje (tiste, ki visijo blizu tal ali se jih dotikajo) uporabite vrtne škarje za manjše veje, debele do enega centimetra; za debelejše veje uporabite žago.