S čim se vse lahko prehranjujejo pasji mladički

hrana za mladičke

Najboljša hrana za pasje mladičke je ključnega pomena za njihov pravilni razvoj in zdravje. Ko se odločite za novega družinskega člana s kosmatim repkom, se prepričajte, da mu nudite le najboljše. In prav hrana za pasje mladičke je tista, ki igra ključno vlogo pri zagotavljanju njihovega pravilnega prehranjevanja in rasti. Pasji mladički so v času odstavljanja iz materinega mleka do približno enega leta starosti v obdobju, ko potrebujejo posebno prehrano, prilagojeno njihovim potrebam.

Najboljša hrana za pasje mladiče je pa tista, ki jim bo zagotovila potrebne hranilne snovi za razvoj močnega imunskega sistema, zdrave kosti in sklepe ter sijoč kožuh. V nadaljevanju vam podamo koristne informacije ter nasvete, kako jim zagotoviti zdrav in srečen začetek njihovega življenja.

hrana za pasije mladičke3

Katera je najboljša hrana za pasje mladiče?

Izbira primerne hrane je odvisna od več dejavnikov, vključno z individualnimi potrebami, prehranskimi zahtevami pasme ter osebnimi preferencami vas, kot lastnika. Kljub temu pa obstajajo nekatera splošna priporočila, ki vam lahko pomagajo pri izbiri kakovosti, ki jo vsebuje hrana za pasje mladičke:

 • Izberite posebej formulirano hrano: pomembno je, da izberete takšno, ki je namenjena mladičem, saj ta vsebuje optimalno ravnovesje hranil, potrebnih za njihov pravilni razvoj.
 • Obvezno preverite sestavine: izbrana hrana za pasje mladiče naj vsebuje visok delež kakovostnih beljakovin iz mesa. Prav tako se izogibajte hrani, ki vsebuje umetna barvila, arome in konzervanse.
 • Pozornost namenite velikosti pasme: mladiči različnih velikosti imajo drugačne prehranske potrebe. Za majhne pasme je pomembno, da hrana vsebuje ustrezno količino hranil, ki podpirajo razvoj majhnega okostja. Pri velikih pasmah pa je potrebna hrana, ki spodbuja zdravo rast in preprečuje prehitro povečanje telesne teže.
 • Posvet z veterinarjem: strokovnjak vam lahko svetuje glede posebnih prehranskih potreb psa, glede na njegovo zdravstveno stanje, pasmo in starost.
 • Preverite prehranske oznake in ocene: podrobno preučite deklaracijo hrane, da se prepričate, da vsebuje potrebne hranilne snovi. Prav tako je koristno preveriti ocene in mnenja drugih lastnikov psov o različnih blagovnih znamkah hrane.

Pomembno je tudi upoštevati, da se prehod na novo, hrana za pasje mladičke, izvaja postopoma, z mešanjem nove hrane z obstoječo hrano, da se preprečijo prebavne težave. Vedno se je najbolje posvetovati z veterinarjem, ki bo lahko prilagodil prehranske potrebe glede na njegovo individualno zdravje in potrebe.

hrana za mladičke2

Kako hraniti mladiče?

Ker pasji mladiči zelo hitro rastejo, medtem ko se njihov prebavni ter imunski sistem razvija počasi, je treba uvesti posebne prehranske navade. Da podprete zdrav razvoj ter postavite temelje za zdravo prihodnost psa, pa je ključno, da ga hranite s prehransko polno hrano, ki je namenjena njihovim potrebam. Tukaj je predvsem odvisno od pasme, velikosti in podobno.

V prehrano morate nujno vključiti:

 • Ogljikove hidrate: ki vsebujejo vlaknine, sladkorje in škrob v obliki žit, stročnic in gomoljavk, imajo vlogo pri izboljševanju telesnih funkcij, dajejo energijo ter preprečujejo težave v prebavi.
 • Maščobe: predstavljajo najbolj koncentriran vir energije in hrani dajo teksturo in okus. Pozitivno pa tudi pripomorejo h kakovosti dlake ter zdravje živčnega sistema pri psu.
 • Beljakovine: glavni vir za obnavljanje tkiva, mišic ter okostja. Oskrbljene z aminokislinami, ponujajo zdravo delovanje ter razvoj mladiča.
 • Minerale: za zdrav razvoj so nujni: kalcij, kalij in fosfor za zdravo rast kosti, prenos živčnih impulzov ter mišično presnovo. Ostali elementi, kot so baker, železo in mangan pa skrbijo za zdravo kožo, kri in dlako.
 • Vitamine: še posebej pomemben je vnos vitamina B, tiamina in riboflavina, saj ga majhen pes nima še sposobnosti shranjevati. Vitamini so pomembni za številne biološke ter razvojne funkcije: zmanjšujejo vnetja, delovanje jeter in možganov, obnovo celic in več.
 • Vodo: vnos poteka v veliki večini s pitjem, vendar tretjina vode pride v telo že s prehrano ob absorpciji hranljivih snovi. Za predstavo: ob presnovi 1 g lipidov (maščobe), proizvede več kot 1 g vode.

hrana za psije mladičke2

Doma pripravljena hrana za pasje mladičke po navadi vsebuje riž, meso in zelenjavo, ki pa brez dodatkov žal ne vsebuje zadostne količine potrebnih hranil. Vprašajte pri veterinarju, kako za svojega kužka to najboljše urediti.

Pazite, da med živila, ki jih čez dan zaužije, pod nobenim pogojem ne vključite: čokolade, rozin, česna, čebule, grozdja, avokada, ter oreščkov in ostalih živil, ki so slajena s ksilitolom. Najboljše je, da mu ponudite uravnoteženo in raznoliko hrano preko suhe in mokre hrane.

najboljša hrana za pasije mladičke