Znaki parazitov na našem štirinožnem prijatelju

paraziti na psu2

Dobra skrb za hišne ljubljenčke je ključnega pomena za njihovo dobro počutje in splošno zdravje. Kot lastniki psov ste tako odgovorni za zagotavljanje ustrezne nege in preprečevanje morebitnih zdravstvenih težav. Eden od najpogostejših zdravstvenih izzivov, s katerimi se srečujejo, so notranji zajedavci pri psu znaki, ki se začnejo kazati, kaj hitro po okužbi. Ti mikroskopski organizmi, ki živijo znotraj živali, lahko povzročijo resne zdravstvene težave in nelagodje pri vaših kosmatincih.

Z namenom zaščite vaših štirinožnih prijateljev je pomembno, da se zavedate znakov in tveganj, ki jih prinesejo paraziti na psu. Z zgodnjim odkrivanjem in ustrezno obravnavo teh težav lahko zagotovite, da bodo ostali srečni, zdravi in brez neprijetnih zdravstvenih težav, povezanih z zajedavci.

paraziti na psu1

Paraziti na psu in njihove vrste

Notranji zajedavci pri psih vključujejo različne vrste parazitov, kot so:

 • črvi,
 • trakulje,
 • protozoji in drugi mikroskopski organizmi.

Ti paraziti se lahko naselijo v različnih delih telesa psa, vključno s prebavnim traktom, pljuči, srcem, jetri in drugimi organi. Ko se ti notranji zajedavci pri psu znaki razvijejo in razmnožujejo znotraj njega, se njihovi učinki lahko hitro kažejo v obliki številnih zdravstvenih znakov.

notranji zajedavci pri psu

Morebitni notranji zajedavci pri psu znaki

Znaki prisotnosti notranjih zajedavcev pri kužkih se lahko razlikujejo glede na vrsto zajedavca, ki je prisoten, in samega obsega okužbe. Najpogostejši notranji zajedavci pri psu znaki okužbe so:

 • spremembe v teku,
 • nenadna izguba telesne teže,
 • driska,
 • bruhanje,
 • izguba dlake,
 • neobičajna vedenja,
 • utrujenost in slabša splošna kondicija.

Poleg teh znakov lahko paraziti povzročijo tudi druge resnejše težave, kot so anemija, alergijske reakcije, težave s prebavo, slabokrvnost in celo poškodbe notranjih organov.

Kljub tem izzivom pa obstaja več ukrepov, ki jih lahko sprejmemo za preprečevanje in obvladovanje notranjih zajedavcev pri psih. Redna uporaba primernih preventivnih zdravil in higiena, igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja naših psov. Prav tako je pomembno, da ohranjamo čistočo okolja, v katerem psi živijo, ter redno pregledujemo in čistimo prostor, kjer psi spijo in se igrajo.

paraziti na psu

Pomembni ter učinkoviti ukrepi

Kadar zasledite drugačno obnašanje svojega kosmatinca, je dobro, da mu sami pomagate s primernimi preventivnimi zdravili ali pa ga odpeljete k veterinarju, ki vam bo povedal, kaj točno se z njim dogaja. Svetujemo pa vam, da že preventivno uporabite spodnje nasvete in se izognete neprijetnim situacijam.

 • Redno dewormiranje: je postopek odstranjevanja notranjih zajedavcev s pomočjo specifičnih antiparazitskih zdravil. Veterinar vam bo svetoval glede pravilnega odmerjanja in urnika dewormiranja, ki je prilagojen vašemu psu glede na starost, življenjski stil in tveganje za okužbo.
 • Uporaba preventivnih zdravil: na voljo v obliki tablet, spot-on pripravkov ali ovratnic. Ta zdravila preprečujejo okužbe z notranjimi zajedavci in jih je treba redno uporabljati v skladu z navodili proizvajalca. Veterinar vam bo svetoval, katero preventivno zdravilo je najbolj primerno za vašega psa.
 • Higiena in čistoča: redno vzdržujte čistočo okolja, v katerem vaš ljubljenček živi. Redno čistite in razkužujte prostor, kjer spi in se igra. Prav tako je pomembno, da redno odstranjujete iztrebke z dvorišča ali sprehajalnih površin, saj lahko vsebujejo jajčeca in ličinke parazitov.
 • Redni veterinarski pregledi: so ključnega pomena za zgodnje odkrivanje in obravnavo morebitnih okužb z notranjimi zajedavci. Veterinar bo lahko opravil ustrezne teste, kot so preiskave blata, in svetoval glede ukrepov za preprečevanje notranjih zajedavcev.

Zavedanje in izvajanje teh ukrepov za preprečevanje raznih okužb pri psih je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobrobiti vašega ljubljenčka. Zato vam bo redno posvetovanje z veterinarjem pomagalo vzpostaviti prilagojen program, ki bo preprečil in skrbel zato, da bodo notranji zajedavci pri psu znaki čim prej popustili ali da jih sploh ne bo.

Pametno je vsekakor, da se izvaja dewormiranje vsake štiri mesece, še posebej, če je vaš ljubljenček ljubitelj in pristaš zunanjih kulinaričnih »dobrot«, kadar se odpravite na sprehod. Preventivna zaščita lahko pripomore k bolj zdravemu življenju psa ter manj obiskov pri veterinarju za vas.

notranji zajedavci pri psu znaki