Stanovanjske nepremičnine Maribor

Stanovanje v Mariboru

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji, vendar se je po cenah nepremičnin že pred krizo precej razlikoval od Ljubljane. Prvi razlog temu je, da je Ljubljana naše glavno mesto ter leži v osrednjem delu Slovenije. Verjetno pa je, da na same cene stanovanj v Mariboru vpliva njegova geografska lega, ki leži bolj ob robu in je zapostavljen. Zato so tudi cene najemni in cene nakupov stanovanj bistveno nižje od podobno velikih stanovanj v Ljubljani. Stanovanjske nepremičnine Maribor so v drugem četrtletju v lanskem letu vseeno pridobile na dvigu cen. Po statistiki je ugotovljeno, da so se najbolj podražila manjša stanovanja.

Povprečne oglaševalske cene stanovanj in hiš v Mariboru so se v začetku lanskega leta nekoliko znižale, vendar je potem temu sledilo manjše povišanje povprečnih cen v drugem četrtletju. Dvignila se je povprečna cena garsonjer, enosobnih, dvosobnih in trosobnih stanovanj. Cena štirisobnih stanovanj pa se je nekoliko znižala. Razponi cen za posamezno velikost stanovanj so precejšni. Primer: enosobno stanovanje v Mariboru lahko kupimo za 25.000€ možno ga pa je kupiti tudi za 98.000€. Cena je zelo odvisna od lokacije, starosti stanovanja, vzdrževanosti, opremljenosti, okolice, ipd.

Značilnost cen stanovanj v Mariboru je, da nekoliko nihajo, vendar pa so dolgoročno relativno stabilne. Nepremičnine Maribor so v primerjavo z ljubljanskimi za marsikoga lažje dosegljive saj so cene primerljivih velikosti precej nižje. Vendar dejstvo je, da so to cene po katerih se določene nepremičnine prodajajo, ni pa nujno da se tudi prodajo, saj je lahko oglaševalska prodajna cena nekega stanovanja precej višja od tiste, ki jo kupec na koncu dejansko plača.

Za nakup stanovanjskih nepremičnin je Maribor z nižjimi cenami kupcu precej prijaznejši kakor Ljubljana. Potrebno je upoštevati, da so tudi v Mariboru nekateri predeli, kjer za nepremičnino odštejemo veliko več, kot pa je povprečna oglaševalska cena. Za Maribor so značilne precej nižje najemnine stanovanj, ki prinašajo prednost študentom, ki se odločijo za študij v Mariboru.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.