Strah pred porodom lahko ohromi željo po otrocih

strah pred porodom

Večkrat lahko slišimo zgodbe, kaj vse se je dogajalo pri porodih, še posebej v preteklosti, kar lahko pri nekaterih celo zaduši željo po otrocih. Pa vendar je strah pred porodom nekaj normalnega, še posebej pri ženski, zato je dobro vedeti, da je na voljo podpora kot je na primer spletna stran: https://veva.si/kako-strah-vpliva-na-porod/, kjer lahko izveste spodbudne besede in prejmete tudi ustrezno podporo. Že včasih so rekli, da ima strah velike oči, da je votel in ga okrog nič ni. Samo spomnimo se, kako smo velikokrat česa bali, pa je bilo potem v realnosti vse drugače. Enako je tudi pri rojevanju, saj mora biti v ospredju veselje nad pričakovanim potomcem.

 

Ali so samo danes ženske prestrašene pred porodom?

strah pred porodom

Dejansko je resnično dejstvo, da kdor množi znanje, lahko množi tudi bolečino. Včasih je bil porod tabu in se o tem ni veliko govorilo in morda tudi ženske niso bile tako prestrašene oziroma o tem ne vemo. Strah pred porodom je v današnjem času predvsem lahko prisoten zato, ker so ženske in porode prestavili iz njihovega naravnega okolja. Neprava obveščenost ali neinformiranost nosečnic in nezaupanje v naravno sposobnost ženskega telesa povzročata strah pred porodom, zaradi česar se tvorijo določeni hormoni. Le-ti pa povzročajo zaplete, ki vodijo do medicinskega poseganja v porod. Tako lahko porod postane umeten medicinski in nenaravni dogodek.

 

Kako se pripraviti na porod?

V prvi vrsti je pomembno obvladati strah pred porodom in se zavedati, da je po študijah dokazano, da se 97 % stvari, katerih se bojimo, v resnici sploh nikdar ne zgodijo. V veliko pomoč je prisotnost partnerja ob rojevanju, ki je bodoči materi v podporo, hkrati pa ji to zagotavlja mir, sproščenost in nežnost, ker je nekdo »od domačih« tisti kritični trenutek pri njej. Pomembno je zavedanje, kaj je v stvari strah pred porodom. Če ženski omogočimo mir in sproščenost, se bo porod lahko odvil v ritmu porodničinega telesa. Tako je danes tudi na voljo vse več možnosti priprave na porod doma.