Tisočletja staro zdravilo: Aloe vera

Aloe vera gel

Aloe vera gel se v zdravstvene namene uporablja že tisočletja in sicer so se prvi zapisi pojavili že pred našim štetjem. Egipčani so znali ceniti rastlino aloe vera, saj so jo poimenovali kar rastlina nesmrtnosti, uporabljali pa so jo za številne notranje in zunanje tegobe.

Skozi stoletja se je uporaba rastline aloe vera spreminjala, vendar pa so jo zdravilci znali ceniti prav v vseh obdobjih. Po drugi svetovni vojni, torej v tridesetih letih prejšnjega stoletja, so znanstveniki začeli raziskovati in uradno potrjevati njene pozitivne učinke predvsem na zdravljenje ran in opeklin. Sprva so ljudje uporabljali zgolj svežo alojino smolo, katera je morala biti pripravljena neposredno pred uporabo. Pred tremi desetletji pa je aloe vera postal tudi komercialno zanimiv, saj so razvili postopek s katerim so ustvarili aloe vera gel. Danes se aloe vera uporablja v številnih kozmetičnih izdelkih, seveda pa je še vedno najbolj priljubljen klasični aloe vera gel s katerim zdravimo poškodbe in infekcije kože. Aloe vera gel deluje antiseptično zato je primeren za odpravljanje infekcij in je obvezna oprema za potovanja, saj se z njim lahko mažemo po sončenju, hladi in zdravi pa tudi sončne opekline.

Poleg gela narejenega is aloe vere pa poznamo tudi alojin sok, ki je tudi pridobljen iz gela. Prav tako sok kot tudi gel deluje antiseptično in je učinkovit pri odpravljanju ustnih razjed, vnetju grla in dlesni, priporočljiv pa je tudi v primeru gastritisa ali rane na želodcu. Ob rednem pitju alojinega soka pa si tudi okrepimo imunski sistem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.