Vitamin D3: od zdravih kosti do dobrega imunskega sistema

vitamin d3-malinca

Vitamin D3 je eden tistih vitaminov, ki pripomorejo k učinkoviti absorpciji kalcija in fosforja v naših prebavilih, zato je izrednega pomena za normalno rast naših kosti in zob, vpliva pa tudi na delovanje naših mišic in imunskega sistema.malinca-vitamind3

Njegovo pomanjkanje vodi v pojav rahitičnih obolenj, naj gre za odrasle ali otroke. Četudi človeško telo lahko optimalno količino tega vitamina pridobi z zmernim in varnim izpostavljanjem svoje kože sončnim žarkom ter z mešano in uravnoteženo prehrano, je v določenih primerih potrebno poseči po vitaminskih prehranskih dopolnilih, naj gre za vitamin D3 v kapljicah ali kapsulah.

 

Po sončni vitamin – na sonce!

Ker je vitamin D3 naše telo s pomočjo sončne svetlobe oz. ultravijoličnih žarkov proizvesti tudi samo, ga mnogi imenujejo tudi sončni vitamin. Za zadostitev potreb našega telesa po njem je namreč dovolj, če zgolj nekajkrat na teden po približno 15 minut soncu izpostavljamo svoj obraz, roke, dekolte ali druge dele kože.

Pri tem je ključnega pomena, da smo sončni svetlobi izpostavljeni neposredno in da pri tem ne uporabljamo zaščitnih krem. Tisti ljudje, ki se morajo zaradi alergij ali drugih težav s kožo soncu izogibati ali pa živijo na severnih zemljepisnih širinah, vitamin D3 lahko v svoje telo vnesejo z ustrezno, zlasti morsko prehrano ali kvalitetnimi prehranskimi dopolnili.

vitamin d

 

Od lososa in jajc do jogurta in mleka: vitamin D3 v hrani

Vitamin D3 se nahaja zlasti v živilih živalskega izvora: vsebujejo ga ribje olje in ribe (zlasti sardine, tuna in losos), jajca ter mlečni izdelki. Zlasti jeseni in pozimi, ko zaradi manjše količine sončne svetlobe zlahka pride do njegovega pomanjkanja, naj se tovrstna hrana na naših jedilnikih znajde čim bolj pogosto. Ljudje z alergijami na morsko hrano, tisti, ki se zadržujejo v pretežno zaprtih in neosvetljenih prostorih, ali pa taki, ki živil živalskega izvora ne uživajo, naj v tem obdobju posežejo po kvalitetnih prehranskih dopolnilih in tako poskrbijo za zadosten vnos sončnega vitamina v svoje telo.