Vse, kar morate vedeti o omega 3

Omega 3

Verjetno ste že kdaj slišali, da morate jesti več rib, saj le-te vsebujejo omega 3 maščobne kisline? Pa ste se kdaj vprašali, kaj te maščobne kisline sploh so, zakaj jih potrebujete in v katerih živilih poleg rib jih lahko še najdete? Danes je na trgu ogromno prehranskih dopolnil, ki so narejene na osnovi ribjega olja, vendar so ribe, ki so glavni vir omega 3, obremenjene z onesnaženostjo in strupi iz vode. Veliko bolj prijazna alternativa so kapsule iz alg, ki so poleg vira omenjenih maščobnih kislin tudi čist in rastlinski vir, primeren za vegetarijance in vegane. Te najete v spletni trgovini Malinca.

 

Kaj so omega 3 maščobne kisline in zakaj so nujne?

Gre za esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih telo ne more proizvesti samo in jih je potrebno pridobiti s hrano. V telesu so nujno potrebne, saj omogočajo najboljši izkoristek energije in vitamina E. Številne raziskave so potrdile, da uživanje omega 3 maščobnih kislin zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, ki so v zahodnem svetu glavni vzrok obolevnosti. Pozitivni učinki uživanja omega 3 se pojavljajo tudi pri nekaterih bolnikih z rakom, pri vnetnih obolenjih, procesu staranja in miselnih funkcijah.

 

Kje vse jih najdemo?

 

omega 3

Glavni vir omega 3 maščobnih kislin so tudi velike predatorske ribe in njihova olja, kjer pa velik problem predstavlja onesnaženost morij in nasičenost rib z težkimi kovinami. Alternativa temu so alge Schizochytrium, ki so bogat vir maščobnih kislin in ne vsebujejo škodljivih snovih. Gre za morske mikroalge, ki so bogat vir maščobnih kislin in v naravi rastejo ob tropskih obalah, z gojenjem v strogo kontroliranem okolju pa ne rabimo posegati v že tako načet morski ekosistem. Alge, iz katerih so izdelane omega 3 kapsule, ki jih ponuja Malinca, so gojene v takem kontroliranem okolju, zato ne vsebujejo težkih kovih ali drugih nezaželenih snovi, prav tako pa v primerjavi s oljnimi kapsulami ne povzročajo neprjetnega spahovanja. In če pomislite, tudi ribe pridejo do maščobnih kislin tako, da uživajo alge, bogate z njimi.