Za izdelavo fasade ste lahko upravičeni do subvencije!

fasade

Ali ste vedeli, da ima vsak lastnik objekta za izdelavo fasade tudi možnost subvencije? No, tega vsekakor ne vedo vsi, fasade pa, kot vemo, lahko stanejo kar precej denarja. Seveda je treba vedeti tudi, za katere objekte se subvencija lahko sploh dobi, kajti za manjše fasade ne bomo mogli prejeti nobene denarne podpore. V temle članku pa si bomo pogledali točno, za katere objekte smo upravičeni do te podpore in za katere ne. Povedali pa bomo tudi, kako je ta subvencija za fasade določena, saj za določanje le-te obstajajo posebna pravila.

Kdaj lahko za izdelavo fasade vložite vlogo za subvencijo

Najprej naj povemo, da je vsak lastnik objekta upravičen do subvencije za izdelavo svoje fasade, če je seveda lastnik in ima gradbeno dovoljenje. V tem primeru gre namreč za denarno podporo starejšega objekta, ki ga oseba želi izolirati. Subvencija se lahko dobi le, ko se fasade izdelujejo za hiše. Torej, na podporo ne smemo računati, če želimo izolirati tudi garažo, ki je zraven hiše ali pa vikend in podobne manjše objekte. Gre torej za objekt, v katerem oseba biva in si zanj želi boljšo izolacijo. Prav tako pa lahko podporo dobimo tudi za novogradnjo, ampak samo, ko se izdeluje celotna hiša in ne zgolj le fasada.

Poglejmo si še višino subvencije

Povedali pa smo tudi že, da si bomo pogledali, kako je višina subvencije sploh določena. Namreč, kot smo rekli, obstajajo določena merila, po katerih se višina zneska denarne pomoči, izračuna. Najprej je višina tega zneska odvisna od tega, koliko kvadratnih metrov fasade bomo potrebovali. Namreč znesek subvencije je 12 €/m2. Torej, če gre potemtakem za hišo velikosti do 200 m2, bo znesek subvencije znašal 2400 €. Če pa imamo večstanovanjsko hišo, ki meri do 300 kvadratnih metrov, pa bo znesek na investicijo znašal 3600 €. No, potem pa lahko zraven dobimo še petindvajset odstotkov naložbe na postavkah izoliranja, za menjave polic in postavitev odra, ki ga mojstri potrebujejo za svoje delo.