Povečajmo varnost naše spletne strani

SSL certifikat

Danes potrebujemo za poslovanje na spletu SSL certifikat. Ta majhen varnostni dodatek nam omogoča, da brezskrbno kupujemo po naših najljubših spletnih straneh brez strahu, da bi nam kdo ukradel podatke. To je najbolj pomemben dodatek za vse lastnike spletnih trgovin, ki želijo, da se bodo stranke počutile varno ob nakupu. Enako pomemben je za vse vrste podjetij, ki se ukvarjajo z občutljivimi podatki, kot so gesla in uporabniški računi. Poglejmo si kaj je SSL certifikat in kako nam lahko pomaga pri vsakodnevnem poslovanju.

Kako SSL certifikat deluje?

Sam SSL certifikat poveže ime naše domene oziroma ime podjetja z fizično lokacijo strežnika. To mora opraviti gostitelj spletnih strani, saj ima le on dostop do strežnika, kjer se nahajajo spletne strani uporabnikov. Certifikat se namesti na sam strežnik in omogoči HTTPS povezavo namesto standardne HTTP. Dodatni »S« je znak za »SECURE«, kar pomeni, da imamo uspešno nameščen SSL certifikat.

To pomeni, da so vsi podatki med nami in strežnikom oziroma spletno stranjo, ki jo obiskujemo varovani z enkripcijo. To nam omogoči, da v varnem okolju izvajamo plačila, spreminjamo gesla in ustvarjamo uporabniške račune.

Kdaj potrebujem certifikat?

SSL certifikat potrebujejo vsa podjetja in organizacije, ki se ukvarjajo z kakršnimi koli občutljivimi podatki. Zadnja pravila velikih ponudnikov internetnih brskalnikov so nastavljena tako, da vsaka stran, ki bo imela nameščen certifikat, bo imela višjo pozicijo v rezultatih brskanja. Za lastnike spletnih strani med največje prednosti štejemo:

  • Ohranja varnost podatkov med uporabnikom in spletno stranjo
  • Naša spletna stran bo imela boljšo pozicijo na spletnih iskalnikih
  • Izboljšuje zaupanje v naše podjetje, saj izgledamo bolj profesionalno in odgovorno

Registracija domeneKje ga lahko pridobim?

Če že imamo spletno stran, ki še nima nameščenega certifikata, se moramo obrniti k ponudniku gostovanja. Inštalacija certifikata poteka hitro in za vso pomoč nam lahko pomaga podjetje pri katerem imamo gostovanje spletnih strani.

SSL certifikat obstaja v plačljivi obliki kot tudi zastonjski. Večinoma bomo morali za majhen strošek prositi gostitelja naše spletne strani, da nam namesti certifikatna strežnik. To je običajno enkraten znesek in naša stran bo zavarovana. Za večja podjetja obstajajo tudi posebni certifikati, ki so narejeni za še večje preverjanje varnost in lastništva domene.