Zakaj se ricinusovo olje uporablja in kakšne ima lastnosti?

ricinusova olje

Kdor še ni slišal za ricinusovo olje, se bo z njim v temle članku zelo dobro seznanil. Povedali bomo točno, kaj je ricinusovo olje, zakaj vse se uporablja in tudi kaj je dobro o tej rastlini vedeti. Namreč, precej znano je, da je ricinusovo olje zelo zdravilno za celo vrsto različnih stvari. Malo manj pa je vednosti o tem, da je rastlina Ricinus tudi zelo strupena (kar pa otežuje nabiranje le-te in ne nazadnje tudi izdelovanje samega olja). No, v nadaljevanju pa si bomo pogledali točno, zakaj se ricinusovo olje uporablja in kakšne so njegove lastnosti.

Zakaj je ricinusovo olje dobro in kako ga uporabljati?

Razlog, zakaj je ricinusovo olje tako dobro, je preprosto ta, ker je Ricinus zgrajen iz 80 % trigliceridov, ki pa nase vežejo dragocene maščobne kisline, ki jih ima rastlina Ricinus (kloščevec). Za razliko od drugih semenskih olj pa ricinusovo olje ni prav nič dobrega okusa. Moramo pa povedati, da ima ricinusovo olje polaren, kar pomeni, da se veže na polarni del vode in se zaradi tega z njim lahko čisti tudi koža. Zdaj pa si poglejmo specifične primere, kako in za kakšne težave to olje lahko uporabimo.

Ker je ricinusovo olje izjemno dobro za čiščenje kože, z njim lahko zelo učinkovito zdravimo bolezni in poškodbe kože kjerkoli na telesu. Primerno je za ljudi, ki imajo neprijetnosti z aknami, ali pa v primeru, ko nas opeče sonce, saj olje zelo dobro čisti in tudi obnavlja kožo. Seveda pa se olje uporablja tudi za manjše odrgnine ali pa, če imamo vneto kožo.

Največ pa se to olje uporablja za negovanje las, trepalnic in obrvi. Namreč, to olje je imenitno, ko želimo gostejši videz svojih trepalnic ali pa obrvi. Z eno ali večurno masko za lase pa lahko poskrbimo, da bodo naši lasje zdravi in primerno negovani.

Seveda pa je uporabnosti tega olja še veliko več, saj se uporablja tudi za nekatere bolj resne bolezni, kot sta parkinsonova bolezen ali pa multipla skleroza, a o tem bomo govorili kdaj drugič. Za enkrat je pomembno, da se, čim prej seznanimo s tem oljem, saj je očitno zelo zdravilno.