Ali sta lubenica in paradižnik sadje ali zelenjava?

Ali sta lubenica in paradižnik sadje ali zelenjava? Kaj mislite vi, je paradižnik sadje ali zelenjava, je lubenica zelenjava ali sadje? Mnogo ljudi se to sprašuje in na več forumih odgovarjajo različni ljudje.

Večina jih je enotnega mnenja, da je paradižnik zelenjava, vendar ne vedo zakaj. Botaniki pravijo, da je paradižnik sadje oz. sadež, namreč užitnim plodom, ki nastanejo z oploditvijo cveta, pravimo plod, sad ali sadež. Zato je tudi paradižnik sadje, saj njegov sadež vsebuje semena, ki so namenjena nadaljnjemu razmnoževanju.

Zelenjava ne nastane iz cveta in v to kategorijo sodijo drugi deli rastline, kot so stebla, listi, korenine in gomolji. Razlog, da paradižnik in še nekatere druge plodove uvrščajo med zelenjavo, je uporaba v kuhinji, npr. paradižnika ne uporabimo za sadno kupo, lahko pa iz njega naredimo odlično solato ali juho. Na nekem sodišču v ZDA je tožba, ali je paradižnik sadje ali zelenjava, trajala kar dolgih in že malo komičnih 6 let. Na koncu je sodišče odločilo, da je paradižnik zelenjava.

Ok, o paradižniku je odločilo sodišče, kaj pa lubenica, je ta sadje ali zelenjava? Po mnenju botanikov in gornji definiciji o cvetu in plodovih, je le-ta sadje, pa to drži? V skladu z Uradnim listom Republike Slovenije št. 31/2004 sta tako lubenica, kot tudi paradižnik sadje. Torej imajo botaniki prav in ljudje zgolj zaradi lažjega razločevanja in same uporabe paradižnik uvrščajo med zelenjavo, lubenice pa med sadje. Vendar, če v Ur.l. RS piše, da sta sadje, potem sta sadje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.