Ali veste, kaj pes ne sme jesti?

kaj psi ne smejo jesti.2

Se tudi vam pogosto zdi, da vas med hranjenjem opazujejo lačne kužkove oči, ki bi pojedle vse, kar pade iz mize? Nekatera živila, ki jih uživamo ljudje, so za kužke popolnoma neškodljiva in jih lahko tu in tam tudi malce razvadite z njimi, čeprav naj bo to prej izjema kot pravilo. Je pa dobro vedeti, kaj pes ne sme jesti, saj so lahko nekatera živila zaradi svojih sestavin za pse zelo škodljiva, nekatera celo smrtno nevarna. Če se sprašujete, katera so ta živila oz. kaj psi ne smejo jesti in kaj lahko, berite dalje, saj smo vam pripravili obširen seznam živil, ki lahko kužku povzročijo več težav kot koristi.

kaj pes ne sme jesti2

Kaj psi ne smejo jesti, katere sestavine jim lahko škodijo?

Pogosto psom ne škodijo živila kot takšna, temveč le določene sestavine, ki so v njih. Tako na primer avokado vsebuje persin, ki ga kužki nikakor ne prenašajo. Ena izmed škodljivih sestavin je tudi kofein, ki ga najdemo v kavi, čaju, čokoladi, energijskih pijačah ipd. Makadamija in oreščki vsebujejo šest surovin, zaradi katerih lahko kuža zboli in umre. Potem so tu še sladkorji, sol, kvas …

Avokado

Čeprav je za ljudi eden izmed najbolj hranljivih in zdravih sadežev, pa lahko psom zaužitje avokada povzroči bruhanje, prebavne težave in diarejo. To velja za vse dele sadeža, tako za »meso« kot koščico in liste, tako da poskrbite, da koščice vedno vržete v smeti, rastline avokada pa postavite na višja mesta v domu, kamor kuža ne doseže.

kaj pes ne sme jesti

Čokolada

Da čokolada ni za pse, je dobro znano dejstvo, ki pa ga posamezniki še vedno kršijo, saj tako kot se sami ne morejo upreti okusu čokolade, se ne morejo upreti prosečim pasjim očem. Opozorilo je treba jemati povsem resno, saj lahko že zaužitje koščka čokolade povzroči bruhanje in drisko, v najslabšem primeru pa zastrupitev srca in živčevja.

kaj pes ne sme jesti.1

Gobe

Najverjetneje kužki sami po sebi nimajo želje po uživanju gob, seveda pa so lahko te skrite v drugih jedeh, na primer na pici, v omaki ipd. Gobe so začimbe, ki vsebujejo številne toksine, zato jih v večjih količinah ne bi smeli uživati niti ljudje, kaj šele psi. Uživanje gob lahko namreč prizadene pasje organe, povzročijo šok in privedejo do smrti.

Grozdje in rozine

Ali ste vedeli, da med živili, kaj pes ne sme jesti, je tudi vse, kar je povezano z grozdjem? Predvsem koščice so tiste, ki so za pse izjemno nevarne in lahko vodijo v poškodbe ledvic, izvzete pa niso niti rozine. Ponavljajoče se bruhanje in hiperaktivnost za zgodnja znaka, po katerih lahko prepoznate, da je vaš kuža zaužil grozdje.

Kaj psi ne smejo jesti

Mlečni izdelki

Tukaj imamo v mislih predvsem sladoled, ki imajo kužki tako radi. Uživanje mlečnih izdelkov morda ni smrtno nevarno, lahko pa povzroči neprijetnosti in prebavne težave, saj nimajo vsi kužki nimajo encima, ki bi prebavljal mlečne izdelke. Namesto vašega sladoleda mu raje privoščite pasji sladoled.

Alkohol

Morda se čudite, da je alkohol na seznamu, kaj pes ne sme jesti, vendar nekateri kužki uživajo v okusu piva ali kakšnega sladkega likerja. Seveda alkohol v kakršnikoli obliki ni dober zanj, tako kot ni dober za ljudi. Alkohol ima na pasja jetra in možgane popolnoma enak učinek kot na vaše, vendar je pri psih že majhna količina dovolj, da povzroči slabost, drisko, okvaro centralnega živčnega sistema, probleme s koordinacijo, težko dihanje, komo in celo smrt.

kaj pes ne sme jesti.2

Čebula

Čebula je nepogrešljiva sestavina v številnih jedeh, ki jih uživamo ljudje, zato je hrana, ki je v kakršnem koli stiku s čebulo, takoj na seznamu, kaj pes ne sme jesti. Čebula lahko namreč uniči rdeče krvne celice, kar vodi v slabokrvnost, drisko, izgubo apetita in otopelost. Čeprav se vam zdi neverjetno, da bi kuža pojedel čebulo, vendar to velja za vse oblike, predvsem za posušeno ali čebulo v prahu, ki je očem lahko nevidna.