Informacijska varnost ali rdeča luč

isf

Skrb za varnost v vsakodnevnem življenju se zdi nekaj povsem samoumevnega in o njej ne razmišljamo pogosto – naj gre za previdno prečkanje ceste ali pazljivo vožnjo iz službe nazaj domov. A četudi na spletu preživimo veliko več časa kot na cesti, je kibernetska ali informacijska varnost kljub nevarnostim, ki jih prinaša digitalizacija, v naših življenjih pogosto postranskega pomena. Strokovnjaki iz podjetja ISF, ki ga odlikujejo več kot desetletne izkušnje na področju računalniške varnosti, trdijo, da bi ji morali posvetiti veliko več pozornosti. Zakaj in kako?

Informacijska varnost: štiri preprosta pravila za varno digitalno življenje

Ste se ob pošiljanju elektronske pošte, prebiranju novic na spletu ali spletnemu nakupu oblačil kdaj vprašali, kako varno je vaše digitalno življenje in kaj se zgodi z vsemi podatki – od imen in elektronskih naslovov do številk vaših bančnih računov – ko spletno stran zapustite? Veliko tovrstnih podatkov je zaradi omejene varnosti strani, ki jih obiskujemo, pogosto zlorabljenih ter neredko vodijo do nenadnega pojava virusa na računalniku, izgube podatkov ali kraje identitet.

 

Potencialnim nevarnostim se lahko ognete na štiri preproste načine.

• Na svoje naprave namestite kvalitetne antivirusne programe ter jih redno pregledujte.
• Obiskujte le varne spletne strani, zlasti v primeru spletnega nakupovanja in tedaj, ko nameravate na strani pustiti občutljive osebne podatke.
• Poskrbite za redno izdelavo varnostnih kopij vaših dokumentov, naj gre za poslovne kontakte ali fotografije s počitnic.
• Poskrbite, da bo informacijska varnost ena osrednjih skrbi v vašem zasebnem in poslovnem življenju ter se na tem področju izobražujte.

informacija varnost

ISF: usvojite pojem kibernetske varnosti

Poslanstvo podjetja je poleg ozaveščanja ljudi o tem, kako pomembna je informacijska varnost, tudi pomoč podjetjem in posameznikom pri zaščiti njihovih informacijskih sistemov – storitve podjetja med drugim vključujejo sistemske varnostne preglede omrežij ter varnostna svetovanja. Ker pa je informacijska varnost nenehno razvijajoče se področje, dajejo poseben pomen udeležbe vrednim izobraževanjem, naj gre za izobraževanja zaposlenih v podjetjih ali izpopolnjevanja na temo varstva osebnih podatkov na spletu.

Označeno