Izpopolnite celostno grafično podobo vašega podjetja

Cgp- oblikovanje

Ko pomislite na svoje najljubše znamke oblačil, hrane ali avtomobilov, kakšna slika se vam prikaže pred očmi? Ena izmed njih je zagotovo logo, ki je značilni prepoznavni znak podjetja ali znamke, nekakšen osebni dokument podjetja. Ta prepoznavni znak, slogan ali določene barve so del celostne grafične podobe podjetja ali znamke, ki je njegova vizualna podoba in mu daje prepoznavnost ter identiteto. Izdelava logotipa in slogana je najpomembnejši del celostne grafične podobe podjetja, le-to pa sestavljajo še priprava promocijskega materiala, oblikovanje vizitk in spletne strani, nastopa podjetja spletu, tiskovin … Ker gre za kompleksno zadevo, ki zahteva likovno, marketinško in psihološko poznavanje, je grafično oblikovanje priporočljivo zaupati strokovnjakom, kot je to npr. podjetje Grafično oblikovanje.

izdelava logotipa

Celostna grafična podoba je osebni dokument podjetja

Celostna grafična podoba podjetja obsega vse elemente, s katerimi se podjetje predstavlja na trgu. Med najbolj prepoznavnimi so znak, tipografija in slogan, k temu pa sodijo še barvna shema, uradni dokumenti podjetja, marketinški materiali za oglaševanje (plakati, letaki, brošure, objave na družbenih omrežjih ipd.), žig, e-mail podpis, promocijski materiali (skodelice, svinčniki, pisala, majice, blokci ipd.), maskote, spletna stran …Skratka, vse, kar predstavlja podjetje, ima svojo enovito in zaključeno podobo, zaradi katere je prepoznavno na prvi podgled.

logotipi letaki in vizitke

Kako poteka izdelava logotipa?

Izdelava logotipa se marsikomu zdi enostavna, vendar je za kakovosten končni produkt proces nastajanja vse prej kot to. Ker gre za prvo stvar, s katero se stranka spozna, mu nekateri rečejo tudi obraz podjetja. Zato je priporočljivo, da je izdelava logotipa za podjetje ali znamko zaupana profesionalnemu dizajnerju. Že s svojo celostno grafično podobo lahko namreč dajete vtis kot resnega podjetja, katerega produkti ali storitve so profesionalni in zaupanja vredni. Če je logo neprivlačen na pogled ali narejen na hitro, brez pravega dizajnerskega znanja, lahko hitro naredite slab vtis.

Kakovostna izdelava logotipa rezultira v končnem produktu, ki je dovolj zanimiv, da pritegne pozornost in je prepoznaven ter obenem enostaven, da si ga je mogoče hitro in enostavno zapomniti. Poleg tega je dobro, da že na prvi pogled sporoča, s čim se podjetja ali znamka ukvarja, največkrat je to s posebnim simbolom ali ikono, pa tudi z barvami samimi.

Pravilna izdelava logotipa se ne začne v dizajnerskem programu, temveč z raziskavo trga, za katerega se pripravlja. Šele ko poznamo razmišljanje ciljne skupine, začnejo nastajati prvi osnutki in predlogi. Po usklajevanju z naročnikom nastanejo končni produkti, zbrani v posebni knjižici, v kateri so zbrane tudi dopustne verzije uporabe na različnih materialih in podlagah. Odvisno od zahtev in dizajniranja lahko izdelava logotipa traja od nekaj tednov do več mesecev.

izdelava logotip

Oblikovanje vizitk, tiskovin in promocijskih materialov

Med pripravo celostne grafične podobe spada tudi oblikovanje vizitk, tiskovin in drugih promocijskih materialov podjetja, na primer skodelic, letakov, brošur, oglasih materialov ipd. Čeprav se v digitalni dobi morda ne zdi pomembno, pa je oblikovanje vizitk še vedno izjemno zaželeno, saj je izmenjava le-teh še v poslovnem svetu še vedno eden izmed najbolj učinkovitih načinov za sklepanje novih poslov.

oblikovanje vizitk1

Enako kot izdelava logotipa tudi oblikovanje vizitk ni tako enostavno, kot se morda sliši. Poleg pomembnih podatkov na njej je dobro, da je končni produkt takšen, da pritegne pozornost. Domiselnost, s katero se boste vtisnili spomin, je za kakovostno oblikovanje vizitk ključnega pomena. Seveda pa se tukaj ne omejuje samo na majhen košček papirja, igrate se lahko tudi z različnimi 3D elementi, materiali, dimenzijami ipd.

Oblikovanje vizitk in promocijskega materiala se lahko vključi v pripravo celostne grafične podobe, lahko pa se te zadeve pripravijo tudi naknadno. V kolikor že imate vašo podobo podjetja in želite le malce posodobitve, lahko naročite tudi samostojno pripravo. V tem primeru bodo dizajnerji od vas potrebovali le vaš CGP ter podatke, ki jih želite vključiti.

grafično oblikovanje

Najpogostejša vprašanja o pripravi celostne grafične podobe

Najpogostejše vprašanje je koliko priprava celostne grafične podobe stane. Odgovor ni enoten in je odvisen predvsem od obsega dela, zahtev in trajanja, pravijo v podjetju Grafično oblikovanje.

Velikokrat se podjetja sprašujejo, ali naj delo raje zaupajo nekomu na internetu, ki ga bo opravil ceneje. V kolikor ste resno podjetje, ki želi edinstven nastop na trgu, želite tudi edinstveno podobo, ki pa jo lahko razvijete le skozi nenehni stik z dizajnerjem.

Tretje pogosto vprašanje je, kdaj je potrebna osvežitev celostne grafične podobe. Zagotovo takrat, ko je prišlo do večjih sprememb v podjetju, na primer spremembi imena ali panoge, pa tudi takrat, ko je vaša celostna grafična podoba zastarela. Trendi v zadnjem času narekujejo čiste linije in minimalizem, vendar z visoko sporočilnostjo.

Zadnje vprašanje, ki ga imajo poslovneži je, koliko stane oblikovanje vizitk. Seveda je vse odvisno od naklade, klasične vas stanejo že nekaj deset evrov plus, medtem ko se zahtevnejše dizajniranje in raba kreativnih idej plača nekaj več.

priprava grafične podobe

Zakaj grafično oblikovanje zaupati profesionalcem?

Kot smo že omenili, je celostna grafična podoba obraz vašega podjetja, zato želite, da jo pripravi profesionalec, ki ima izkušnje in vam zna tudi pravilno svetovati. Seveda je mogoče na spletnih straneh najti vnaprej pripravljene predloge, vendar zagotovo želite, da je tako kot vaše podjetje ali znamka, tudi njen nastop na trgu unikaten.

izdelava logotipa1.1