Kako dobiti največ za primeren cenik PVC oken?

pvc okna

V času naraščajočih stroškov se nam pojavlja vprašanje, kako je lahko za PVC okna cena najugodnejša ter kako pri tem hkrati dobiti tudi največjo kakovost. Z višanjem izdatkov obstaja utemeljen pomislek, ali se bomo morali odreči kvaliteti oziroma zanjo plačati precej več kot doslej. V prvi vrsti moramo razumeti, iz kakšnih postavk je sestavljen cenik PVC oken, da si bomo uspeli zagotoviti najboljšo ponudbo. Iz česa je sestavljena za PVC okna cena, je med drugim obrazloženo na naslednjem naslovu: https://www.okna-vranesic.si/okna/cenik-pvc-oken

V nadaljevanju preverimo, kako si v času draginje zagotoviti najbolj optimalen cenik PVC oken, ki bo odgovarjal našim željam.

 

Raziščimo vse parametre

okna

Plastika je v primerjavi z lesom zagotovo cenejša, čeprav tudi pri plastiki odhodki lahko narastejo glede na različne dodatke. Energijsko je učinkovita, ohranja udobje v prostoru, zagotavlja varnost in ima dolgo življenjsko dobo, poleg tega pa proizvajalci vse bolj skrbijo tudi za estetski vidik. V nadvse široki ponudbi različnih proizvajalcev je smiselno pridobiti več ponudb, da se bomo lažje odločili za produkt, ki nam je najbližje oziroma ki bo najbolj ustrezal našemu prostoru. Za sestavo ponudbe nas bo izvajalec najprej obiskal in naredil izmere. Ko raziskujemo, kako pridobiti najbolj ugoden cenik PVC oken, vzemimo najprej pod drobnogled naslednje tri osnovne parametre:

1) kakovost posamičnih sestavin, kot so profil, steklo in okovje,

2) pripadajoče storitve, kot so demontaža, montaža in zaključevanje z letvicami ali knaufom itd.,

3) dodatki, kot so komarniki, žaluzije, police, ornamentna stekla itd.

Vzporedno s tem upoštevajmo tudi:

 • dimenzije,
 • barve
 • in dodatne funkcionalnosti, kot so načini odpiranja, tesnenje ipd.

Večja kot je dimenzija, dražji bo nakup, in izbor bele barve, ki je najcenejša, bo najbolj priročen, kakršna koli odstopanja pa pomenijo, da bo za PVC okna cena višja. Ko se odločamo glede višine vložka v določen produkt, primerjajmo stroške tudi z našimi izdatki za energijo. Višja kakovost oziroma višja energetska učinkovitost bo zmanjšala naše energetske izdatke in tako dolgoročno ustvarjamo ustrezne prihranke. Toplotne izgube pri starih modelih so znašale tudi do 40 % celotne energije, porabljene za ogrevanje, zato z novejšimi lahko bolj učinkovito varčujemo. Z dobrimi tesnili, ki so:

 • odporna proti staranju,
 • UV žarkom,
 • velikim temperaturnim spremembam,
 • plesni ipd.
 • ter imajo nizko toplotno prehodnost
 • in preprečujejo uhajanje zraka, bomo dosegli želeni učinek.

Kot kupci bomo sicer izbor skladnih tesnil prepustili izvajalcu, saj bi bila ta naloga preveč zahtevna za nas, koristno je le poznati različne opcije.  O tem, koliko bomo odšteli, pa lahko konec koncev, tako kot v drugih primerih, odloča tudi znamka. Za najkakovostnejše bodo proizvajalci jamčili z garancijo. Ugled in kakovost produktov ter izvedbe ponudnika lahko preverimo preko znancev in ocen drugih kupcev.

 

Analizirajmo naše prostorske in druge potrebe

Končni znesek bo odvisen tudi od tipa prostora in naših zahtev, zato si odgovorimo na naslednja vprašanja:

 • Koliko kril in kakšno zvočno ter toplotno izolativnost potrebujemo?
 • Ali resnično potrebujemo troslojno zasteklitev oziroma nam bo zadostovala dvoslojna?
 • Bi nam prišla prav protivlomna zaščita?

Na primer za okvirje v mansardi bomo seveda potrebovali drugačen tip produkta kot za balkon, stanovanje v pritličju pa bo morda potrebovalo tudi protivlomno zaščito, če živimo na območju, kjer obstaja tveganje za vlom. V kolikor je naš delovni ali življenjski prostor v zelo prometnem okolišu, velja razmisliti o troslojni zasteklitvi in tesnilih, ki dobro absorbirajo vibracije.

 

Kakšna je trenutno v povprečju za PVC okna cena?

Glede na kvadraturo in naštete parametre bo za PVC okna cena na m² trenutno v povprečju med 150,00 in 350,00 EUR. Za dimenzijo 100 x 100 cm lahko pri nekaterih ponudnikih finančno pridemo tudi pod mejo stotih evrov. Enokrilna balkonska vrata z dvema slojema zasteklitve nas bodo na primer stala med 250,00 in 300,00, s tremi sloji pa do 350,00 EUR. Za dvokrilna dvoslojna pričakujmo med 500,00 in 550,00 EUR oziroma za troslojna do 700,00 EUR. V različnih spletnih kalkulatorjih si lahko tudi izračunamo, koliko kvadratov bomo potrebovali, in tako približno ocenimo, kakšen naj bo naš proračun. Velikokrat nam gredo lahko na roko tudi različni popusti ponudnikov, zato je smiselno načrtovati nakup v času popustov, ki lahko znaša npr. 5 % ali več.

 

Kakšna bo za PVC okna cena v prihodnje?

cena

Cenik PVC oken se je pričel višati že v letu 2020 in še vedno narašča zaradi trenutne ekonomske situacije oziroma rasti inflacije. Surovine in različni sestavni deli postajajo vse dražji, saj sta tudi elektrika ter gorivo vse bolj draga, kar vpliva na proizvodnjo. Tako je težko podati povsem oprijemljive številke, zlasti zaradi številnih spremenljivk, ki so podvržene omenjenim spremembam. Zagotovo pa je na mestu najprej posvet s strokovnjakom, ki lahko skupaj z nami oceni, ali sploh potrebujemo določene funkcionalnosti ali dodatke. Morda skupaj z njim ugotovimo, da lahko oklestimo nekatere stroške tako, da se odpovemo nekaterim izvedbam oziroma jih nadomestimo z drugimi prikladnimi rešitvami. Tako bomo, ne glede na ekonomske kazalce, uspeli pridobiti atraktiven cenik PVC oken.