Kako v praksi izgleda AdWords oglaševanje?

Google ads.1

Želite povečati prepoznavnost vašega podjetja, znamke ali izdelkov v spletu? Dandanes je recept za uspeh veliko enostavnejši in tudi cenejši, za kar so zaslužne številne digitalne platforme in AdWords oglaševanje. Slednje je eno izmed najbolj učinkovitih za prodajo v spletu, saj deluje v brskalniku, ki ga uporablja več kot 92 % uporabnikov spleta. O njegovi učinkovitosti pri doseganju ciljev se strinjajo tudi strokovnjaki v agenciji Dominatus https://www.dominatus.si/google-ads-oglasevanje, ki so specializirani za digitalno promocijo v spletu. V nadaljevanju vam bomo na kratko prestavili, za kaj gre in kakšne so prednosti uporabe, delovanje različnih kampanij pa bo predstavljeno na konkretnem primeru za zdravstveno zavarovanje za tujino in riziko odpovedi za podjetje Coris.

zdravstveno zavarovanje

Kaj je AdWords oglaševanje in kako deluje?

Gre za spletno rešitev, ki jo podjetja uporabljajo za promoviranje svojih izdelkov in storitev. Platforma omogoča izbiro različnih ciljev za vaša promocijska sporočila, od obiska spletne strani, spodbujanja telefonskih klicev ali obiska v poslovalnici. Prva ključna prednost platforme je ta, da lahko sami sproti prilagajate proračun, ki ga želite porabiti za promocijo, druga prednost pa je ciljanje na točno določeno skupino uporabnikov. Platforma deluje po principu PPC (plačilo na klik), ki vaše promocijsko sporočilo prikaže takrat, ko ljudje iščejo izdelke in storitve, plačate pa le, če ti stopijo v interakcijo z njim.

gads

Zakaj ga uporabljati?

Prednosti uporabe platforme so številne, med najbolj ključimi pa izpostavljamo:

  • prilagodljivost in cenovno učinkovitost: platforma omogoča promocijo s skoraj vsakim proračunom, ki se ga lahko sproti prilagaja glede na rezultate;
  • večji doseg: z promocijo na spletu boste povečali svoje možnosti za nove kupce, vaše podjetje pa bo postalo prepoznavnejše;
  • možnost targetiranja: oglašujete lahko točno določenim uporabnikom, ki jih izberete glede na različne demografske značilnosti ali interesne aktivnosti v spletu;
  • merljivost rezultatov: ker je vse mogoče izmeriti – porabo proračuna, rezultate, učinkovitost, prodajo ipd.

Študija primera za zdravstveno zavarovanje za tujino in riziko odpovedi

Kako uporabiti AdWords oglaševanje v praksi, bomo pokazali na primeru za zdravstveno zavarovanje za tujino. Kot naročnika vzemimo podjetje Coris, ki je na trgu prisotno že več kot 25 let in svoje storitve prodaja prek spleta. Njihov primarni cilj je sklenitev čim več zavarovanj oz. konverzija, sekundarni cilj pa zavedanje oz. awareness. Za doseganje prvega cilja bomo zasnovali search oz. iskalno kampanjo, za doseganje drugega pa display oz. prikazno kampanjo za zdravstveno zavarovanje za tujino.

zdravstveno zavarovanje1

Search kampanja

Search oz. iskalna kampanja je tista, na kar najprej pomislimo, ko nekdo omeni AdWords oglaševanje. Ta omogoča, da se med iskanjem informacij po spletu podjetje pojavi višje med zadetki v brskalniku. Gre za besedilna sporočila, ki delujejo na podlagi zakupa ključnih besed, pod katerimi se prikaže promocijsko sporočilo, ko nekdo v brskalnik zapiše eno izmed teh. Ker deluje na podlagi ujemanja ključnih besed, je iskalno AdWords oglaševanje primerno v tistem delu marketinškega lijaka, ko je uporabnik že odločen oz. išče konkretne informacije. Z njo je mogoče dosegati cilje kot so pridobivanje kontaktov, konverzije in prodaja. Kako to izgleda v praksi? V iskalni kampanji zakupimo izbrane besedne zveze, uporabniku, ki se odpravlja na potovanje in v brskalniku išče zdravstveno zavarovanje za tujino, pa se bo zaradi ujemanja ključnih besed prikazalo omenjeno podjetje.

Google ads1.1

Display kampanja

Display oziroma prikazna kampanja je v nasprotju z iskalno namenjena ozaveščanju relevantne javnosti, saj vsebujejo vizualno privlačne fotografije v prikaznem omrežju, YouTubeu in Gmailu. Uporabljajo se na začetku marketinškega lijaka, ko uporabniki še ne iščejo informacij aktivno, temveč so tam, da ljudi opominjajo med brskanjem po relevantnih vsebinah. Uporabljajo se lahko tudi kot remarketing. Delujejo na podlagi ciljnega targetiranja uporabnikov, bodisi glede na starost, lokacijo, interese ipd. Prikazno AdWords oglaševanje je namenjeno doseganju čim večjega števila ljudi, pridobivanju novih kupcev, ozaveščanju in grajenju prepoznavnosti, pa tudi konverzijam. Če ponazorimo display kampanjo na istem primeru za zdravstveno zavarovanje za tujino, bi se to vizualno sporočilo prikazoval ljudem, ki brskajo po destinacijah za potovanja, iščejo letalske karte in hotele, iščejo zavarovanje za potovanje ipd.

zdravstveno zavarovanje2

Pogosta vprašanja

Poleg vprašanj, kako se postavijo kampanje in določijo ključne besede, je tudi vprašanje, koliko stane AdWords oglaševanje. Uporaba same platforme je zastonj, plačate samo za interakcije, za znesek, ki ga sami določite. Ta je lahko nekaj evrov do več sto ali tisoč evrov. Zanimivo vprašanje je tudi, če plačana promocija vpliva na višjo organsko pozicijo v brskalniku. Odgovor je ne. Za organsko rast je potrebna tehnična in vsebinska optimizacija spletne strani.

Prepustite plačano promocijo strokovnjakom

Ko se malce poglobite v delovanje, se uporaba platforme zdi pregledna in enostavna, zato marsikdo meni, da se lahko promocije podjetja na spletu loti sam. Verjamemo, da nastavitev kampanj ni tako zahtevna, ampak to je le prvi korak k uspehu in osnova, kjer se pravo delo šele začne. To pomeni, da je za najboljši rezultat oz. najnižjo ceno na klik oglase treba ves čas spremljati, prilagajati, spreminjati ključne besede in iskanja, prilagajati tekste in kreative … Vse to zahteva veliko časa, znanja in izkušenj, in ravno zaradi slednjih je najboljše, kar lahko naredite, da to delo prepustite strokovnjakom, kot so v podjetju Dominatus. Le ti bodo iz vašega proračuna uspeli narediti maksimalni rezultat.