Katera prehranska dopolnila so potrebna med nosečnostjo

nosečnice in prehranska dopolnila (1)

Ko smo v veselem pričakovanju, moramo veliko pozornosti nameniti ustreznim obrokom in se tudi odpovedati določenim razvadam. Ker moramo poskrbeti za dovoljšen vnos določenih hranil, ki so še posebej ključna v tem obdobju in izmed katerih nekatera potrebujemo v povečanih količinah, bodo med drugim pomembna prehranska dopolnila v nosečnosti. V nekaterih situacijah namreč s hrano ne moremo pokriti vseh potreb, zato si moramo pomagati z ustreznimi dodatki.

prehranska dopolnila in nosečnost

Kdaj moramo jemati prehranska dopolnila v nosečnosti?

Prvi pokazatelj je kri. Če smo šli na test krvi, ki je pokazala določena pomanjkanja ali slabokrvnost, bomo morali primanjkljaj nadomestiti na tak način. Poleg tega bodo morale po njih poseči ženske, ki nosijo pod srcem več kot enega otroka. Potrebovale pa jih bodo tudi ženske, ki uživajo vegansko in vegetarijansko hrano ali morajo slediti specifičnim dietam ali pa so njihovi obroki nekakovostni in nezadostni. Rizične skupine so tudi kadilke, ki ne prekinejo s kajenjem, in ženske z različnimi kroničnimi boleznimi ali zdravstvenimi zapleti.

prehranska dopolnila v nosečnosti

Na kaj moramo biti pozorni, ko jemljemo prehranska dopolnila v nosečnosti?

Za vsa prehranska dopolnila v nosečnosti velja, da jih ne jemljimo mimo priporočil in več, kot nam je predpisano. Količina je odvisna tudi od jemanja zdravil za morebitne bolezni in stanja. Na primer preveč vitamina A nam lahko poškoduje jetra ter negativno vpliva na plod, nepotrebno pa je tudi dodajanje vitamina E. Vedno se posvetujmo s svojim zdravnikom oziroma ginekologom glede dodatkov, četudi gre samo za zeliščne ali začimbne pripravke. Zelišča ter začimbe so nadvse koristni, a zgolj če jih uživamo primerno svojemu stanju ter v pravih količinah, saj nepravilna uporaba prej škoduje kot koristi. Med varne spada na primer ingver, ki lahko odpravlja slabost in bruhanje. Probiotiki pa bodo nadvse koristili našemu prebavnemu traktu.

prehranska dopolnila v nosečnosti2

Katera so pomembna prehranska dopolnila v nosečnosti?

Med ključna prištevamo folno kislino in B vitamine nasploh, železo, magnezij, kalcij, vitamin C in D, holin, omega-3 maščobne kisline in drugo. Preverimo podrobneje lastnosti nekaterih:

1) Folna kislina ali vitamin B9 ima posebno mesto, saj skrbi za razvoj živčevja in pravilno delitev celic, s čimer prepreči razvojne deformacije. Priporočljivo jo je jemati še pred zanositvijo, najboljše tri mesece prej, da naše celice lahko naredijo zaloge, pa tudi kasneje v času dojenja. Zaužiti je moramo najmanj 400-600 mikrogramov na dan. Vsekakor jo poskušajmo čim več dobiti že po naravni poti z ustreznimi živili, ki so bogata z njo, to so:

  • stročnice (npr. s skodelico kuhane leče prejmemo preko 350 mikrogramov),
  • jajca,
  • citrusi,
  • šparglji
  • zelenolistnate rastline (npr. ohrovt), brokoli in brstični ohrovt,
  • oreščki in semena,
  • rjavi riž ter drugo.

Ker pa zaradi različnih razlogov pogosto ne dosežemo priporočenih ravni z živili, si torej priskrbimo tudi kapsule, proizvedene pri priznanem proizvajalcu.

prehranska dopolnila v nosečnosti1

2) Magnezij

Magnezij lahko poveča porodno težo in zmanjša možnost zastoja rasti ploda in prezgodnjega rojstva ter tudi bolezen preeklampsijo, ki lahko doleti bodoče mamice. Preeklampsija pomeni visok krvni tlak ter beljakovine v urinu, kar kaže na poškodbe ledvic, pri hujši obliki pa so lahko prizadeti številni organi. Če je ne zdravimo, so posledice zelo resne. Preprečimo torej tovrstne zaplete z dodajanjem kakovostnega magnezija, ki ga potrebujemo med 350 do 400 miligramov na dan.

 

3) Vitamin D

Potrebovali naj bi ga približno 15 mikrogramov na dan, pomemben pa je za zdravje kosti, delovanje imunskega sistema ter delitev celic. Regulira količino kalcija in fosfata v telesu. Če nam ga primanjkuje, tvegamo prezgodnji porod in povečamo možnost carskega reza.

 

4) Železo

Potreba po železu se znatno poviša v tem obdobju, dnevni vnos pa znaša 27 miligramov. Ima ključno vlogo pri prenosu kisika ter zdravi rasti in razvoju otroka. Če nismo slabokrvni, ne prekoračimo priporočene količine.