Kje se uporablja prodaja po telefonu?

PRODAJA PO TELEFONU

Področje prodaje je zelo zahtevno, saj je treba produkt predstaviti kupcu in ga prepričati v nakup. Za to je potreben sposoben in odločen posameznik. In če gre pri prodaji v živo relativno zlahka – čeprav ni – obstajajo tehnike, ki so še posebej zahtevne. Ena takih tehnik je prodaja po telefonu, saj v tem primeru morebitni kupec nima neposrednega stika s prodajalcem in zato lažje prekine prodajo. Če ste primorani v prodajo po tem kanalu in imate težave, bo najbolje, da poiščete delavnico ali izobraževanje, kjer vam bodo lahko pri tem pomagali. Eno od izobraževanj ponuja Openit, nahaja pa se na https://openit.si/izobrazevanja/poslovna-izobrazevanja/prodajte-vec-po-telefonu/.

Openit bo pokazal, da prodaja po telefonu ni primerna za vsa področja

Z gotovostjo lahko rečemo, da je telefon prodajno orodje, ki ga je možno zelo dobro izkoristiti. Kot vsako drugo orodje pa ima seveda določene specifike, katere je potrebno poznati, da bo prodaja po telefonu še posebej učinkovita in da ne boste le zapravljali svojega časa s prekinjenimi klici.

Tako boste morda ugotovili, da predstavljanje izdelka ni najbolj idealen način za uporabo te tehnike, bolj boste učinkoviti, če prodaja po telefonu vključuje vzpostavljanje baze stikov, dogovarjanje sestankov in podporo strankam. Seveda je lahko vključena tudi sama prodaja, če imate pravi pristop.

Prodaja po telefonu fizičnim osebam in B2B ni enaka

Zelo težko je prodati nekaj preko telefona, saj običajno ne poznamo osebe, ki jih izdelek ali storitev želimo prodati. V trgovini je to vseeno lažje, saj obstaja začetni interes osebe, čeprav v tistem trenutku še ni odločena za nakup. Prodaja po telefonu bi lahko vsebovala podoben argument le, če kličete na podlagi predhodno vzpostavljene baze podatkov, na začetku pa bo odstotek uspešnosti relativno nizek.

Nekoliko lažje je pri podjetjih in B2B klicih, saj tam lahko raziščete, na katerem področju podjetje deluje in pogovor začnete bolj specifično. Z vsem tem v mislih pa bo za začetnike na tem področju najboljše, da se udeležijo kakšnega izobraževanja in svoje veščine dodatno izpopolnijo.