Kronično vnetje sinusov in zdravljenje v naravi?

kronično vnetje sinusov

V prihajajočih jesenskih dneh bo zagotovo še veliko govora o zdravju, gripi, virusih, prehladnih obolenjih in drugih pogostih bolezenskih stanjih v tem obdobju. Pojavi se lahko ponavljajoče vnetje sinusov, ki včasih vztraja tudi dlje časa po preboleli okužbi dihal.

Do vnetja pride tako, da se med prebolevanjem prehlada ali gripe zamašijo prehodi med nosom in sinusi. Tako nastanejo predeli, kjer se zbira odvečna sluz, na prizadetem mestu pa se obenem poviša tlak, ki povzroči bolečine v licih, glavi in celo tudi v zobeh. Stanje se lahko stopnjuje in nastopi kronično vnetje sinusov zdravljenje le-tega pa je lahko precej dolgotrajno.

kronično vnetje sinusov.2

Kako prepoznamo ponavljajoče vnetje sinusov?

Prvi simptom je torej bolečina v očeh, pod očmi, v glavi ali v zobeh. Sinusi so namreč majhne zračne votlinice, ki jih najdemo pod, nad, med in za očmi ter za nosom in lici. Te votlinice so polne zraka, njihova glavna naloga pa je vlaženje zraka, ki ga vdihnemo, in sicer tako, da proizvajajo sluz.

Ko pride do okužbe dihal, ki je lahko virusna ali bakterijska, se nam torej nabrana sluz zamaši v nosu, kar lahko vodi do vnetnih procesov. Poleg izcedka iz nosu se lahko pojavi tudi razdražljivost in huda utrujenost.

Ko sluz dlje časa zastaja, ker je ne moremo izločiti, se v njej lahko razvijejo bacili in povzročijo kronično vnetje sinusov zdravljenje pa mora biti prilagojeno glede na vrsto povzročitelja vnetnega procesa.

sinusitis

Vzroki za nastanek in kako ga zdraviti

V našo nosno votlino lahko vdrejo virusi ali bakterije in povzročijo okužbo, vendar jo lahko razdražijo tudi drugi onesnaževalci, kot so na primer različne kemikalije. Zelo redko pa lahko tudi glive povzročijo kronično vnetje sinusov zdravljenje v tem primeru pa zahteva bistveno drugačen pristop.

Najprej je treba seveda ugotoviti pravega povzročitelja. Če je povzročitelj virus, je dovolj že samo lajšanje simptomov, torej pitje tople tekočine, kot je čaj, uporaba naravnih pršil za nos in počitek. Ob pravilnem ravnanju simptomi virusnega sinusitisa lahko izzvenijo že po 7-10 dneh. Ko gre za bakterijsko kronično vnetje sinusov zdravljenje namreč lahko vključuje tudi jemanje antibiotikov, in lahko traja tudi do 14 dni.

naravne rešitve za vnetje sinusov

Eden od dejavnikov je lahko tudi oslabljen imunski sistem

Zaradi različnih dejavnikov tveganja pa je lahko vaš imunski sistem oslabljen in posledično bolj dovzeten za različne okužbe in nastanek vnetij. Vendar vedno ne gre za posledico okužbe.

V eni od raziskav so leta 1999 strokovnjaki namreč ugotovili, da v veliko primerih zaradi povišane prisotnosti gliv v telesu lahko pride do motnje imunskega sistema. V okviru študije so pri kar 96 odstotkih testiranih pacientov, ki so bili operirani zaradi kroničnega sinusitisa, v njihovih izcedkih iz nosu našli prisotnost gliv. Takšno vnetno stanje pa ni smiselno zdraviti z antibiotiki, temveč vam bo osebni zdravnik verjetno predpisal protiglivična zdravila.

sinusitis1

Kako okrepiti imunski sistem?

Ne glede na to, kaj je povzročitelj, pa lahko največ storite sami že preventivno, da do takšnega ponavljajočega bolezenskega stanja sploh ne pride. Kako to storiti? Priporočljivo je v svojo prehrano dodati čim več vitamina C in D ter nepogrešljivih mineralov, kot sta na primer selen in cink.

Za pridobivanje dodatnih vitaminov in mineralov je tako priporočljivo jemanje prehranskih dopolnil, a je sploh za vitamin D značilno, da ga najučinkoviteje proizvaja telo samo ob zadostni izpostavljenosti soncu. Zato je zelo priporočljivo čim več gibanja na prostem, v naravi, in izpostavljanje naravni sončni svetlobi.

Za tiste, ki imajo pogosto zamašen nos, je lahko za kronično vnetje sinusov zdravljenje učinkovito tudi že z rednimi sprehodi, dihalnimi vajami, izvajanjem joge oziroma različnih drugih koristnih praks. A da bi kaj spremenili, je prvi korak predvsem ozaveščanje lastnih slabih navad glede nezdrave prehrane, nezadostnega gibanja, stalne izpostavljenosti stresu in podobnim škodljivim vplivom na naše zdravje, šele nato lahko ustrezno ukrepate.