Naj bo vaša prehrana čim bolj pestra

prehrana

Kako se prehranjevati, kakšna in katera prehrana je vam najbolj po godu in katera je zdrava in katera nezdrava. V zadnjih letih je govora o zdravi prehrani res ogromno in se tovrstnim temam praktično ni več možno izogniti. Ampak ravno zato, ker je toliko nekih različnih priporočil, toliko različnih diet, toliko različnih mnenj, se je praktično kar nemogoče izogniti vprašanju samemu pri sebi, kaj sploh jesti, katera prehrana je zdrava, čemu se je bolje izogibati in podobno. V osnovi se zavedajte le enega, osnovnega pravila. Najboljša prehrana je mešana, pestra prehrana, v kateri uživamo vse.

Najbolj se izogibajte transmaščobam

Če že moramo izpostaviti eno stvar, ki je zdravju najbolj škodljiva, so to vsekakor transmaščobe. Le – teh človek sploh ne potrebuje, niti jih človeško telo ne more predelati, ne dajo prav nobene energije, le večina ljudi pravi, da so jim všeč. Torej nikar ne recite, da zdrava prehrana ni sestavljena iz maščob. Ravno nasprotno, tudi maščobe potrebujemo, le da ne nezdravih, torej transmaščob, ki se samo nabirajo prav rade na stenah žil, na jetrih in potem zdravniki kaj hitro rečejo, da imamo zamaščena jetra.

Pestra prehrana je ključna

Če si torej želite uživati res zdravo hrano, posegajte po čim bolj raznoliki hrani. Pri tem upoštevajte, da ogljikove hidrate dobivate s testeninami, kruhom, rižem in ostalimi prilogami, ki jih imate tako zelo radi, torej pazite na razmerje. Seštejte si enkrat dnevne količine ogljikovih hidratov in na hitro boste prišli do tega, da uživate preveč OH in premalo sadja, zelenjave in beljakovin, da bi lahko rekli, da je vaša trenutna prehrana uravnotežena.