Ogledala za avto – kako jih pravilno nastaviti

avto ogledalo

Čeprav jih nekateri ne uporabljajo dovolj, nam avto ogledala omogočajo, da učinkovito spremljamo dogajanje za vozilom ter ob njem in preprečimo morebitne nevarnosti ter poškodbe. Da to lahko izvajamo, morajo biti pravilno nastavljena. Ustrezno nastavljeno vzvratno ogledalo za avto je ključnega pomena:

  • tako pri vožnji, ko gre za vprašanje preglednosti ter varnosti na cesti, ko npr. menjamo pasove ali zavijamo,
  • kot tudi pri parkiranju in na območjih z ozkimi prehodi ter različnimi ovirami.

Toda kako jih pravilno prilagodimo, da nam bodo resnično v pomoč? Potem ko najprej ustrezno nastavimo sedež in udobno sedimo za volanom, se lotimo tudi nastavitev pod takimi koti, ki bodo najboljši za naš pogled oziroma ne bodo povzročali mrtvih kotov. V mnogo novejših vozilih to lahko naredimo z elektronskim upravljanjem gumbov, v starejših pa ročno. Preverimo nekaj pomembnih napotkov v nadaljevanju.

avto ogledalo

Nekaj osnovnih smernic

Vzvratno ogledalo za avto moramo redno preverjati, če je primerno nastavljeno, saj nam ga lahko različni tresljaji ali drugi zunanji vplivi premaknejo, ali pa če si vozilo izmenjujemo z drugimi vozniki in si ga vsak prilagaja po svoje. Kot navedeno, moramo najprej udobno sedeti v voznikovem sedežu, to pomeni, da lahko zlahka dosežemo stopalko za plin, zavore, prestavno ročico ter volan. Temeljno vodilo je videti čim več dogajanja za našim hrbtom – jasno moramo videti cesto v ozadju ter tudi del bočne karoserije, zato:

  • najprej prilagodimo notranje vzvratno ogledalo za avto,
  • nato pa še zunanja stranska.

Za notranje vzvratno ogledalo za avto upoštevajmo to, da vidimo celotno zadnje okno (ne preveč neba in ne preveč ceste), za zunanja zrcala pa lahko sledimo pravilu dveh tretjin vidne ceste ter ene tretjine bočne karoserije oziroma tako, da vidimo rob našega vozila. Pomembno je, da ne blokiramo pogleda z raznimi ovirami in da imamo stabilno pozicijo glave. Pri bočnem parkiranju moramo dobro videti robnike.

ogledalo za ogledalo1

Kako poravnamo zunanja avto ogledala?

Na voznikovi strani se nagnemo v levo in glavo naslonimo na okno ter v tem položaju prilagodimo levo zrcalo, da imamo v vidnem polju okoli 65 % terena ter okoli 35 % roba vozila. Nato se nagnemo še v desno proti sovoznikovi strani in ponovimo postopek. Če imamo možnost elektronskega upravljanja, lahko za sovoznikovo stran izvedemo postopek sami, sicer pa lahko tudi prosimo nekoga za pomoč, da bomo skupaj z njim naredili ustrezne premike naprej ali nazaj, dokler ne dobimo želene pozicije. Levega zrcala nikoli na prilagajajmo s sovoznikove oziroma desne strani, saj ne bomo videli realnega stanja. Na opisani način bomo uspešno zmanjšali možnost mrtvih kotov.

ogledala za avto

Na pot vselej šele po nastavitvah

Našim razmeram prilagojeno vzvratno ogledalo za avto nam bo omogočilo obvladovanje različnih situacij v prometu in prispevalo k naši varnosti ter varnosti drugih udeležencev, zato se vselej odpravimo na pot šele tedaj, ko je v pravi poziciji. Slaba vidnost je namreč eden najbolj pogostih vzrokov za nezgode. Nastavljanja se ne lotevajmo med vožnjo, saj ne bomo imeli mirne roke ter pravega pogleda, ali v neugodnih vremenskih razmerah, če na primer sneži ali dežuje, ko ravno tako pogled ne more biti jasen.

Nikoli pa ne pozabimo tudi na njegovo čistočo ter pravočasno saniranje, v kolikor je poškodovano, saj bomo le tako poskrbeli za njegovo maksimalno zanesljivost. Pri ponudnikih preverimo, katere nadomestne dele nam lahko v primeru poškodb zagotovijo glede na znamko, bodisi če potrebujemo zgolj ohišje, zrcalo in tako dalje. Dodatno pa si lahko pomagamo tudi z ultrazvočnimi senzorji mrtvega kota oziroma indikatorji objektov, da bomo menjavali pasove še bolj varno. Nekatere znamke imajo tovrstne opozorilnike že vgrajene, nadgradnja pa so lahko tudi kamere, s katerimi zaznavamo vseh 360 ° preko zaslona na armaturi ali v samem zrcalu.

ogledala za avto1