Preprost in zanesljiv uvoz avtomobila iz tujine

uvoz avtomobilov iz avstrije1

Vas mika nakup rabljenega avtomobila, a ga želite pripeljati v Slovenijo iz tuje države? Če se vaš novi avto nahaja v Avstriji, Nemčiji, Belgiji ali kateri drugi državi znotraj EU, potem si lahko zagotovite zanesljiv in varen uvoz iz Avstrije in številnih drugih evropskih držav. Pri iskanju in urejanju vseh potrebnih podrobnosti vam lahko pomagajo izkušeni strokovnjaki, ki jih lahko poiščete na spletni strani narociavto.si.

V primeru, da ste se sami lotili iskanja in neumorno pregledujete spletne oglase, pa velja nekaj previdnosti pri izračunu končnih stroškov. Poleg oglaševane cene in vseh ostalih stroškov ne pozabite še na obvezno plačilo DDV na rabljena motorna vozila, ki ga morate plačati po nakupu.

uvoz iz avstrije (2)

Kaj vse je zajeto v končne stroške?

Da bi lahko pravilno predvideli koliko vas bo na koncu vse skupaj stalo, izkoristite možnost informativnega izračuna, ki vam jo ponujajo nekateri posredniki na svojih spletnih straneh. Okvirno pa so v končni znesek poleg stroškov uvoza in transporta po naročilu všteti še stroški homologacije in obeh davkov, torej DMV in DDV na rabljena motorna vozila.

Pri tem velja tudi omeniti, da marsikje morda pri informativnih izračunih za DDV na rabljena motorna vozila ni upoštevana zadnja zakonska sprememba, zato previdno pri uporabi tovrstnih spletnih obrazcev. V veljavi je namreč novi zakon, ki velja od 1.1.2021.

Po njem je v končni izračun DDV na rabljena motorna vozila zajeta Euro norma motorja, starost avtomobila, količina izpustov CO2. Pri izračunu količine izpustov CO2 pa obstajata dve različni metodi oz. dva različna merilna cikla, kar je tudi potrebno upoštevati pri navajanju podatkov za izračun.

uvoz avtomobilov iz avstrije2

Informativni izračun DDV na rabljena motorna vozila

Končni informativni izračun, ki ga lahko naredite sami prek posebnega spletnega obrazca, vam bo izračunal končne stroške do registracije v Sloveniji, ki veljajo po trenutni zakonodaji o DMV. Vendar vseeno imejte v mislih, da noben informativni izračun ni popolnoma točen, saj povsod lahko pride do odstopanj. Za natančnejši izračun se zato pozanimajte direktno pri ponudniku storitev prek telefona ali elektronske pošte.

Če se odločite za spletni izračun DDV na rabljena motorna vozila, boste morali v obrazec vnesti podatke o avtu, ki ga nameravate kupiti. Ti pa poleg cene vključujejo še vrsto in starost avtomobila, tip motorja, navedbo ene od dveh metod izračuna izpusta CO2 ter razdaljo prevoza in Euro standard. Označite tudi, ali ste upravičeni do povračila davka.

uvoz iz avstrije2

Popolnoma brezskrben in varen uvoz iz Avstrije

Morda še nikoli niste ničesar kupovali v tujini in ste zato malce negotovi. Vendar je z zanesljivim posrednikom vsaka skrb odveč, saj bo za uvoz iz Avstrije poskrbela izkušena in zanesljiva strokovna ekipa. Vse, kar morate storiti, je, da poiščete svoj najljubši avto oz. sporočite vsaj okvirno, kakšen tip avtomobila iščete, če slučajno še ne veste točno, kateri bi vam najbolj ustrezal.

Če ste se iskanja lotili samoiniciativno, vam bodo v okviru storitev, ki jih ponujajo, pomagali pri preverjanju in urejanju vseh dokumentov za transport izbranega avta v Slovenijo. Tudi pri iskanju vam bodo pomagali tako, da vam bodo našli vsaj tri ustrezne primere, ki so dobro ohranjeni in primerni za uvoz iz Avstrije. V primeru, da iskanje ne obrodi sadov, vam ne bodo za to nič zaračunali.

uvoz avtomobilov1 (3)

Ali obstaja razlika med vozili v Sloveniji in tistimi v tujini?

Večina ljudi se za nakup čez mejo odloča predvsem zaradi večjega trga, ki omogoča večjo ponudbo in tako tudi več izbire. Če imate v mislih točno določeno znamko, lahko tudi sami preverite cene in stanje posameznega avta v Sloveniji in enakovrednega primerka v tujini. Pogosto se namreč izkaže, da kupec ob takšni primerjavi spozna, da so primerljivi avtomobili iz tuje države bolj ohranjeni in nemalokrat tudi bolje opremljeni od slovenskih.

Zaradi bližine tako velikega trga, kot je avstrijski, pa je zato vse več takšnih kupcev, ki se odločajo za uvoz iz Avstrije v Slovenijo. Poleg boljše ohranjenosti in opremljenosti avtomobilov pa so obenem pogosto tudi cenejši od tistih, ki se prodajajo v Sloveniji. Če ste našli svoj idealni avto, vam lahko pri naročiavto.si priskrbijo precizne fotografije z opisom vseh lastnosti ter temeljito preverijo njegovo zgodovino in dejansko stanje.

uvoz avtomobilov (5)

Kako vse skupaj poteka?

Ko skupaj s posrednikom poiščete ustrezni avtomobil, sledi natančno preverjanje. Ko prejmete vse povratne informacije o dejanskem stanju, vsej potrebni in dodatni opremi ter fotografije izbranega avtomobila, se posrednik lahko tudi pogaja s prodajalcem za boljšo ceno. V primeru, da se strinjate z dogovorjeno ceno, sledi organizacija transporta in urejanje vsega potrebnega za uvoz iz Avstrije v Slovenijo. Za vse v zvezi s tem poskrbijo strokovni delavci pri narociavto.si.

Uredili vam bodo prevzem avta v tujini in vse potrebno za transport in nato še prevzem v Sloveniji. Vse, kar morate vi storiti, je, da počakate na uvoz iz Avstrije. Ko avto prispe v Slovenijo, vam posrednik tudi uredi vso dokumentacijo v zvezi s plačilom DDV na rabljena motorna vozila, homologacijo in zastopanje pred FURS-om. To velja tudi za zavarovanje, saj vam bodo pomagali najti najboljše zavarovanje in vam tako zagotovili, da tudi pri registraciji avtomobila ne pride do nobenih komplikacij.