Vodnik za izbiro prave akumulatorske kosilnice

akumulatorska kosilnica

Akumulatorska kosilnica postaja vse bolj priljubljena izbira lastnikov vrtov in zelenic. Ker deluje na baterijski pogon, pomeni, da ni potrebe po uporabi električnega kabla ali goriva. Vendar pa moramo odločitev zanjo nekoliko pretehtati glede na velikost območja, ki ga bomo obdelovali, ter tudi lastnosti površine. Za neravnine in velika območja morda ne bodo ravno optimalna izbira. Pri nekaterih ponudnikih lahko opravimo tudi brezplačen test akumulatorskih kosilnic in se tako prepričamo, če ima vse lastnosti, ki jih iščemo. Na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo za nakup, preverimo v nadaljevanju.

akumulatorska kosilnica1

Kakšne prednosti ponuja akumulatorska kosilnica?

Njena kakovost je v zadnjih letih zelo napredovala, saj zmogljive baterije omogočajo daljše delovanje in nam jih tako ni potrebno nenehno polniti. Poleg tega so rezila nadvse učinkovita. Njene prednosti so nasploh številne, in sicer bi jih lahko strnili v naslednji seznam:

 • Omogoča svobodo gibanja, ne da bi nas omejeval kabel, zato lahko dosežemo tudi težje dostopna mesta;
 • Glede glasnosti je tišja kot drugi modeli in zato prijetnejša do našega in sosedovega sluha;
 • Okolju in zdravju je prijaznejša, saj ne povzroča emisij izpušnih plinov, zato z njo prispevamo k bolj trajnostnemu delovanju;
 • je enostavnejša za uporabo in vzdrževanje, saj jo lažje obračamo za potrebe čiščenja in ni potrebe po rednem polnjenju goriva ali zamenjavi olja – preprosto napolnimo baterijo in že lahko opravljamo z njo košnjo trave.

Glede na vrsto poznamo potisno in samohodno, zlasti samohodna pa nam zaradi svoje lahkosti ne bo povzročala veliko naporov. Poleg naštetega je z varnostnega vidika njena prednost tudi to, da se ne moremo opeči na pregretih površinah kot pri bencinski. Če nam torej tovrstne lastnosti veliko pomenijo, bo akumulatorska kosilnica prava izbira za nas.

akumulatorska kosilnica2

Kaj preveriti pred nakupom?

Preden se podamo v nakup, raziščimo nekatere ključne tehnične lastnosti, kot so:

 • teža,
 • možnost širine in višine košnje,
 • napetost in kapaciteta baterije,
 • prostornina koša za zbiranje trave
 • ter različne možnosti prilagajanja.

Preizkusimo, ali nam ustreza določena teža bolj kot druga, poleg tega pa različne nastavitve, npr. ali je naklon in položaj ročaja ter ramenski pas nastavljiv. Nastavljiva je lahko tudi višina košnje v več nivojih. Z baterijo, ki ima večjo napetost ter kapaciteto, bomo lahko opravili več, zato izberimo čim bolj zmogljivo. Glede koša za zbiranje trave pa upoštevajmo, da večji kot je, več napora bomo morali nameniti pri košnji. Priporočljive so še razne zaščite pred zagonom, da ne bi v otroških rokah postala nevarno orodje.

Koliko prihranka omogoča akumulatorska kosilnica v primerjavi z električno ali bencinsko?

Najbolj smiselno je narediti primerjavo različnih stroškov, in sicer poleg samih stroškov nakupa tudi izdatkov za gorivo, elektriko, servise itd. Najcenejšo lahko kupimo že za okoli 100,00 – 150,00 EUR, najdražje pa lahko nanesejo tudi nekaj tisočakov. Z vse boljšimi baterijami lahko kosimo tudi do 2 uri, njihova življenjska doba pa je, ob primernem vzdrževanju, med 3 in 5 let. Ponekod nam jih lahko tudi obnovijo za ugodno ceno. Ob naraščajočih cenah goriva in elektrike torej ocenimo, kakšni so lahko dejanski prihranki glede na želeni produkt.

akumulatorska kosilnica2.1

Zakaj je dobro opraviti predhoden test akumulatorskih kosilnic?

Kot navedeno, nekatera podjetja ob določenih akcijah oziroma v določenih obdobjih ponujajo možnost brezplačne preizkušnje tovstnih produktov. To možnost velja izkoristiti, da bomo preverili:

 • Ali se akumulatorska kosilnica dobro obnese na našem terenu,
 • kakšno je upravljanje z njeno težo in kakšne ergonomske značilnosti ima
 • ter koliko časa traja baterija oziroma koliko dela lahko opravimo z enim polnjenjem.
 • Obenem lahko preizkusimo, s kolikšno hitrostjo se lahko gibljemo po terenu.

Če nam v celoti odgovarja, bodo njena praktičnost, tiho delovanje in okolju prijazna rešitev za urejanje trate dobri argumenti, da postane del obvezne opreme v naši garaži.