Ortodont zdravljenje izvaja po predpisanih fazah

ortodont

Čisto vsako zdravljenje poteka v različnih fazah, katerim morata slediti tako zdravnik kot tudi pacient, v kolikor pa sodelovanje ni vzajemno, pa so rezultati praviloma slabši, kot bi bili sicer. Nič drugega ni tudi ortodontija, pri  kateri pa je to sodelovanje nekaj mesečno ali tudi nekaj letno, pregledi pa so kar tam nekje enkrat na mesec.

Samo zdravljenje pa ortodont začne s prvim pregledom, na katerem oceni, kakšno je stanje zob, kako so zobje zamaknjeni, ali je že primeren čas, da se lahko namesti zobni aparat, preveri tudi stanje na splošno ustne votline, mišic in vseh dlesni in tkiv. Šele na tej podlagi se nato ortodont in pacient odločita za način zdravljenja, saj jih je več. Po določitvi način zdravljenja ortodont naredi odtis zob in čeljusti in na podlagi tega odtisa se nato izdela zobni aparat. Ta je bodisi snemni ali pa fiksi, ki pa se ga lahko nanese na zunanjo ali pa notranjo stran zob.

Vsekakor je najbolje za pacienta, če se ortodont odloči za fiksni aparat, saj je zdravljenje najbolj uspešno in tudi najhitrejše, hkrati pa tak zobni aparat tudi ni moteč, česar za snemni aparat nikakor ni možno reči, zato ga pacienti žal večinoma nosijo doma ali pa le ponoči. Ko se aparat enkrat začne uporabljati, pa sledijo mesečne kontrole, na katerih ortodont preverja napredek in po potrebi zamenja lok ali pa prilagaja nosilce. Samo zdravljenje pa ortodont ne zaključi, ko so zobje lepo v liniji, saj je potem kar nekaj časa potrebno to vzdrževati, kar pa je povsem enostavno in se obveznost nošenja aparata kasneje vedno bolj zmanjšuje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.